Върховният ръководител и президентът на Иран направиха днес равносметка на "една трудна година". В пожеланията си към народа по случай Навруз, персийската Нова година, те обещаха Ислямската република да надвие и заразното заболяване COVID-19, и американските санкции, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Иран е сред страните, най-силно засегнати от новия коронавирус. По официални данни епидемията е взела там близо 1284 жертви.

В традиционното си новогодишно слово, излъчено по телевизията, иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей приветства себеотдайността и саможертвата на медиците от страната в борбата с болестта.

Той се помоли на Аллах новата година (1399-та според местния календар) да е година на "големи победи" за страната.

Миналата година, започнала в Иран на 21 март 2019 г., бе особено трудна за Ислямската република, отбелязва Франс прес.

Тя премина под знака на наводненията, влошаването на рецесията, предизвикана от подновените американски санкции, протестите срещу поскъпването на бензина, трагедията със сваления над страната през януари украински пътнически самолет и първите смъртни случаи, причинени от коронавируса миналия месец.

Затваряйки тази страница, аятолах Али Хаменей предрече през тази година "скок на производството" в Иран и призова правителството да действа така, че това да доведе до "съществени различия в живота на народа".

В послание, излъчено по телевизията минути след тази реч, президентът Хасан Рохани заяви, че с оглед обстоятелствата Иран приключва с достойнство изминалата година. "Не сме победени" (от политиката на САЩ за "максимален натиск" върху Иран, бел. АФП) и "скоро ще надвием" епидемията от COVID-19, увери той.