Националната агенция за приходите (НАП) все пак е започнала проверка на фирмата Emma BGS, чийто собственик е Георги Йовчев, баща на манекенката Борислава Йовчева. През февруари испанският вестник "Ел Периодико" излезе със заглавие "Разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиер-министъра на България". А в статията са публикуват полицейските документи, в които се твърди, че Йовчева е лице, възползвало се от прането на пари.

За проверката на НАП става известно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов до депутата от БСП Антон Кутев.

"В Централното управление на Националната агенция за приходите е получен сигнал от гражданска организация, в който се съдържа информация, отнасяща се до лицето Г. С. Й. в качеството му на собственик на Ema Bgs SL. С оглед на изследване на посочените в сигнала факти и обстоятелства НАП е предприела действия и възлжила извършването на проверка с уникален идентификационен номер: П-22000120048374 спрямо Г. С. Й.", посочва министърът.

Фирмата и инициалите съвпадат с аферата „Барселона”.

Министър Горанов посочва още, че „към настоящия момент проверката не е приключила”. И уверява, че ще уведоми депутата Антон Кутев за резултатите от нея след приключването й. Но уточнява, че ще бъдат взети предвид и разпоредбите на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс по отношение на предоставяне на данъчна и осигурителна информация.

Проверката на НАП очевидно е започнала след сигнала, внесен от сдружение БОЕЦ в края на февруари. Оттам твърдят, че разполагат с документи за испанското дружество Emma BGS SL, чието седалище е имението в Каталуния. Фирмата била регистрирана през 2014 г. от Георги Йовчев, който внася 3000 евро капитал и става управител. Година по-късно капиталът на Emma BGS е увеличен първо с 1 млн. евро, а веднага след това с още 750 хил. евро., се казва в сигнала на БОЕЦ.

На 21 февруари испанското издание "Ел Периодико" написа, че каталунската полиция и прокуратура разследват пране на пари, което може да е свързано с министър-председателя Бойко Борисов. Споменават се две фирми - Ema Bgs SL и Numin Invest S.L., през която пък е купена къщата, в която живее Йовчева. "Ел Периодико" твърди, че става дума за около 5 млн. евро.

Часове след публикацията на испанския вестник от прокуратурата обявиха, че са се самосезирали и ще бъдат поискани обяснения от всички, посочени в статията на "Ел Периодико".

До момента нямаше информация от НАП, че правят проверка по казуса.

Премиерът Бойко Борисов отрече да е замесен в пране на пари в Барселона. Той видя в поредицата публикации по темата "координирана атака срещу управлението".