Заразените с новия коронавирус у нас вече са 174, съобщи тази сутрин националният оперативен щаб.

Новите случаи за последните 24 часа са 32, каза началникът му генерал Венцислав Мутафчийски пред БНР.

Към 17 ч вчера бяха общо 163 (21 положителни проби), т.е. само към тази сутрин новите случаи са 11. 

Тази сутрин към болниците са разпределени и първите дарени лекарства. Става въпрос за лечебни заведения в София, Бургас, Пловдив, Благоевград, Варна, Велико Търново, Шумен. Лекарствата са за болнично лечение, а не за домашно, подчерта Мутафчийски.

Той обаче не се нае да прогнозира как ще се развива ситуацията у нас.

"Да, нарастват като стойност случаите. Вече се намираме в основата на експоненциално нарастване. Макар още в ниската част на кривата. От нас зависи дали скокът ще е рязък или плавен", посочи.

По думите му абсолютната бройка не е достатъчна. Важно е дали има епидемиологично огнище в дадено място или случаите са разпръснати в страната.

И за пореден път призова хората да си наложат самодисциплина.

"Вчера имахме и лоши наблюдения - все едно имаше събор на Витоша", посочи  Мутафчийски.

И даде заявка, че на столичния кмет Йорданка Фандъкова ще бъде препоръчано да затвори подстъпите към планината.

"Пускат се вицове, че 12-етажен блок разхожда едно куче. И аз си разхождам кучето, но в ранните часове. Какво значи да разхождаш кучето цял ден?! Надявам се да е виц, де...", допълни началникът на щаба, визирайки "вратичката" в заповедта на здравния министър, която позволява посещение в паркове и градинки само с цел разхождане на домашен любимец.

След което предупреди: "Винаги има готовност за по-рестриктивни мерки".

Генералът обяви още, че в понеделник ще има среща с представители на Светия синод. Православната църква все така отказва да затвори храмовете за посещения, което представлява риск за разпространение на заразата.

"Надявам се за зрялост в нашата църква", посочи Мутафчийски.

Генералът обяви още, че вчера полицейски проверки е имало на входовете и изходите на всички градове, а не само на областните - въпреки че в заповедта на здравния министър изрично са посочени само областните. Както е известно, вече не можем да се движим свободно между населените места (ако влизаме или излизаме от областен град) - без да имаме основателна причина за това. По този повод Мутафчийски посочи "Не, не можете да пътувате до вилата" и призова гражданите да четат заповедите, публикувани на сайта на ресорното министерство. Не стана ясно обаче на какво основание КПП-та има и при по-малките градове.