"Държавата трябва да е готова да реагира решително, дори с цената на изчерпването на фискалния резерв, но да е готова и за още по-лош сценарий."

Думите са на бившия финансов министър от кабинета на НДСВ Милен Велчев в интервю пред в. "24 часа". Той коментира настоящата икономическа криза заради пандемията от коронавирус и мерките, които държавата взема, за да запази бизнеса. 

Според Велчев към момента фискалният ни резерв е доста висок, но продължителната криза може да го изчерпа. Това от своя страна не е нещо твърде лошо, смята той. 

"Поемането на нов дълг е една очевидна мярка, особено при днешните ниски лихви", обяснява той. 

Според него една от добрите възможности за помощ на бизнеса е някаква осигурителна ваканция. 

"Така че държавата да каже на бизнеса - докато плащате заплати, няма да дължите социални осигуровки по време на острия етап от кризата. Тази мярка автоматично ще важи само за коректните работодатели и наистина ще внуши, че държавата е готова да поеме своята отговорност."

По думите му една такава мярка ще струва на хазната около 300 млн. лв. на месец, което е равно на около четвърт процент от БВП. 

"Но дори и 6 месеца да продължи това извънредно положение, не си ли заслужава срещу процент и половина от БВП да направим силна стъпка в посока на запазване на работните места?"

Велчев коментира и някои от обявените мерки на правителството в икономическа посока. Така според него предложението хазната да поеме 60% от възнагражденията на служители, чиито работни места са застрашени от епидемията, може да бъде адекватно само ако бъде по-всеобхватно и за по-траен период.

"А не да казват на бизнеса - ще ви платим за един месец, ако обещаете да не съкращавате хората в следващите 4. Защото това автоматично означава, че ще платят само 15% от заплатите."

Финансистът е скептичен и по отношение на намерението на държавата да налее 500 млн. лв. в Българската банка за развитие под формата на увеличение на капитала и оттам тези пари да потеглят към предприятията. Според Велчев подобна помощ ще бъде прекалено тромава и няма да има бърз ефект. 

"Второ - свързана е с много субективни преценки на чиновници и политици на кого да се помогне и на кого не. Което си носи риск от корупционни практики и неправилна преценка."

Като кардинална грешка Велчев отчита възможността да се откажем от пътя към еврозоната. Той смята, че членството там може да е гарант за устойчивост в такива времена. 

По отношение на решението на депутатите да наложат фиксиране на цените на всички стоки и услуги в страната Велчев коментира така:

"Ако този текст не е замислен като лобистка поправка в интерес на търговците на горива, той наистина счупи тъпомера."

Бившият политик е категоричен, че рецесията вече е в домовете ни и единственият въпрос е колко дълбока и продължителна ще е тя.