Испанският премиер Педро Санчес призова Европейския съюз да приложи мащабна инвестиционна програма от типа "План Маршал", която позволи възстановяването на европейски страни след Втората световна война, за противодействие на финансовото отражение от пандемията от коронавирус, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Санчес заяви, че ЕС трябва да издаде паневропейски облигации - коронаоблигации, за да помогне на страните членки да отговорят на санитарната и икономическата криза.

Той приветства взетите до този момент мерки от Европейската централна банка (ЕЦБ).

"Европа може и трябва да направи повече и ние искаме тя да направи много повече в един толкова критичен момент", изтъкна той.

Призиви за това еврозоната да подпомага изпитващите икономически шок свои държави, като емитира солидарен дълг, датират още от кризата на еврото през 2010-2013 г. Те обаче досега се сблъскват със скептицизма на финансово строги държави като Германия и Холандия, които се опасяват, че общите облигации ще натоварят техните данъкоплатци със задълженията на не толкова спестовни правителства като тези в южната част на Европа.