Във времена, в които не е ясно ще издържат ли държавните финанси на COVID-19, пътната агенция може и да пусна търг за над 50 милиона лева за обхода на Бургас, но пък днес регионалното министерство реши да "компенсира". Като пренасочи неусвоен ресурс от европейските средства.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще пренасочи 40,4 млн. лв. чрез Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. към Министерството на здравеопазването за осигуряване на най-необходимото медицинско оборудване и консумативи за борба с коронавируса, съобщиха днес от ведомството.

С ресурса ще бъдат купени респиратори за нуждите на лечебните заведения, които приемат пациенти с COVID-19, предпазни средства (защитни маски, облекла, очила, ръкавици, шлемове и дезинфектанти) и тестове за изследване на коронавирус.

Апаратурата и консумативите са определени от министъра на здравеопазването.

Съобщението идва на фона на вчерашното изявление на премиера Бойко Борисов, че България ще поиска 1 милион теста от общата поръчка на ЕС за масово тестване на населението за COVID-19.

Средствата са осигурени от недоговорен и спестен ресурс по четири от приоритетните оси на оперативната програма и насочени към МЗ като бенефициент по ос "Регионална здравна инфраструктура", заявяват още от МРРБ.

Решението все пак трябва да бъде гласувано и от Комитета за наблюдение на оперативната програма, с което да се направи изменение в нея. Това трябва да стане на неприсъствено заседание.

Предложението е в изпълнение на разрешението на Европейската комисия държавите да мобилизират допълнителни средства за справяне с кризата в рамките на техните оперативни програми. Изменението предвижда извършените разходи да бъдат допустими, със задна дата - от 1 февруари 2020 г.