Безпрецедентната ситуация с огромна опашка от тирове от България към турската граница при ГКПП-"Капитан Андреево" предизвика днес тристранна среща на Областна администрация-Хасково, местното пътно управление и областната дирекция на МВР.

Областният управител Стефка Здравкова каза, че се обсъжда вариант за пренасочване на тежкотоварните автомобили и трафика към бившето летище край село Узунджово. Целта е да се намали опашката, която вече е 45 км.

Предложението е мотивирано и с обезопасяването при преминаване през областта, както и предоставяне на водачите на по-добри санитарно-хигиенни условия.

Идеята ще бъде пратена на МВР, Министерството на икономиката и МРРБ за съгласуване, съобщават от пресцентъра на вътрешното ведомство.

Днешната тристранна среща, на която бяха обсъдени безпрецедентните мерки. Снимка МВР

Ролята на полицаите ще бъде да съпровождат ТИР-овете до бившето летище, а още на влизане в Хасковска област ще бъде изградено КПП, което да контролира влизащите и излизащите. С координацията на „Гранична полиция“ камионите ще бъдат предавани за пропускане през пункта.

Директорът на Областно пътно управление Радостин Ламбрев уточни, че още от днес започва ремонт на терените на летището.

Шефът на полицията - ст. Ангел Цанков допълни, че ако вариантът бъде приет, няма да се връщат ТИР-ове, които са вече на пункта. Тази организация ще важи само за новопристигналите. По негови изчисления теренът на бившето летище е с капацитет да поеме около 3000 товарни автомобила.