Фестивалният дворец в Кан, където в момента трябваше да тече подготовка за началото на кинофестивала през май, няма да приеме най-големите имена в света на филмовото изкуството тази пролет, след като събитието бе отложено. Вместо това голямата залата отвори вратите си за хората без дом, които няма къде да останат, докато трае карантината, наложена от властите заради коронавируса, съобщава „france24.com“.

Събитията на Лазурния бряг трябваше да започнат на 12 май и да продължат до 23 май, но организаторите на форума го отложиха за края на юни. От 21 март Фестивалният дворец дава подслон на хората в неравностойно положение и всяка вечер там отсядат между 50 и 70 души.

Миналата седмица президентът Еманюел Макрон посъветва французите да стоят по домовете, за да ограничи бързото разпространение на заразата. Това обаче се оказа голям проблем за регистрираните 12 хил. бездомни. Те нямат достъп също до санитарни продукти, течаща вода и често страдат от хронични болести.

На входа на Фестивалния дворец в Кан човек с маска мери температурата на всеки желаещ да пренощува там. Вътре пространството е разделено на зона за хранене, за къпане, за гледане на телевизия и за настолни игри. В стая с нисък таван са разположени леглата, разделени на три дълги редици. От Фестивалния дворец са се погрижили и за най-добрия приятел на човека – има къщички за четири кучета.

"Площад Славейков"