Футболистите на "Славия" сами поискали заплатите им да бъдат намалени с 20%, информира бТВ.

Предложението идва от най-опитните в тима - по инициатива на капитана Георги Петков и с пълната подкрепа от Галин Иванов, Дарко Тасевски и треньорския щаб. Във видеовръзка се събира целият отбор и единодушно решава, че трябва да се предприемат действия. 

"Коментирахме по телефоните, че нещо трябва да направим в това положение, в което се намират държавата и "Славия" като клуб. Трябваше да помогнем на нашите президенти. Ние сме задължени на тези хора, които се грижат за нас, които са ни създали отлични условия като база, като заплати, като премии, и бяхме длъжни по някакъв начин да помогнем", споделя стражът и помощник-треньор на "белите" Георги Петков, който е категоричен, че решението е взето лесно. 

"Славия" е първият клуб, който публично обявява такава мярка. В момента "Левски" води преговори с футболистите си. "Сините" и без извънредните мерки са затруднени, тъй като нямат финансиране освен от феновете си.

"Не беше трудно въобще, защото така, като говорих с другата част от футболистите, самите те някои са мислили да коментираме това нещо, така че нямаше никакъв проблем от наша страна”, добави Георги Петков.

Националът Галин Иванов разкри, че решението вече е влязло в сила и призна, че ситуацията със социалната изолация не е лесна за никого, но хората трябва да бъдат отговорни към здравето си и на тези около тях. 

"Целият отбор взехме такова решение предвид тежката ситуация, всички бяхме съгласни да си намалим заплатите с 20% и това вече е факт от този месец. Както на нас, футболистите, така и на всички спортисти, така и на целия свят се отразява изключително тежко. Трудно е, че не може да тренираме навън, няма мачове, не може да тренираш с топка и губиш форма, но това в момента не е от значение, най-важно е здравето на хората", категоричен е Иванов. 

Президентът на "Славия" Венцеслав Стефанов разбира новината от Георги Петков и не скрива одобрението си. 

"Видеовръзка са си направили и са взели това решение. Говорили са с треньорите. И треньорите са участвали вътре, не са само футболистите. Приятно изненадан съм, защото в тези моменти трябва да имаш чувство за отговорност, да си съпричастен с проблемите, които имат всички хора в държавата, и чест им прави на момчетата. Надявам се повече хора да бъдат като тях и да приемат всичкото това нещо като едва ли не един морален дълг към хората, които винаги са се грижели за тях и изобщо към ситуацията, която е в момента в държавата", рече Стефанов. 

Той е категоричен, че помощта е от значение, но най-важно е какво говори постъпката на играчите за тях като хора:

"Всякаква помощ в тези моменти е добре дошла за всички. Дали ще са 5 лв., 500 лв. или 500 милиона - има значение, но най-големият плюс е, че хората отчитат своята отговорност и се опитват да помогнат по някакъв начин. Финансовото изражение в случая не е от голямо значение. Моралното е по-важно."

Играчите признават, че намаляването на заплатите няма да се отрази на финансовото им състояние.

"За нас не е проблем и мисля, че за повечето футболисти няма да има проблем, още повече че със ситуацията сега, която е, с наложената карантина си стоим вкъщи и са по-малко разходите", казва Георги Петков. 

Въпреки съкращението на заплатите Галин Иванов беше един от първите български футболисти, които направиха дарение за борбата с коронавируса.

"Личната ми причина е, че в трудни моменти трябва да се помага, в случая не мога да не отбележа инициативата на народния представител Пламен Тачев, която аз искрено и лично подкрепих и искам да подканя повече хора да се включат в такива кампании. Нека бъдем силни, нека не се страхуваме, да не се предаваме и да бъдем единни и да вярваме, че съвсем скоро ще можем да радваме футболните фенове", призовава националът.