"Кризата ще има сериозно отражение върху медиите, тъй като те са изправени пред риска да не получават доходи от реклами заради спиране на редица бизнеси. Не изключвам да има фалити на медии, включително и телевизии, да се стигне до съкращения на хора, работещи в медиите."

Това заявява собственикът на Нова телевизия и футболния клуб "Лудогорец" - бизнесменът Кирил Домусчиев, в интервю пред в. "24 часа". В него той коментира най-вече как е преминал през заразяването с коронавирус и кое му е помогнало да се излекува. Накрая отговаря на няколко въпроса и за икономическите мерки на правителството. 

Заради своето притеснение за бъдещето на някои медии, Домусчиев призовава и те да бъдат включени в мерките на правителството. Не става ясно кои мерки има предвид - дали за схемата 60/40, в която държавата ще изплаща 60% от заплатата на служителите на засегнатите компании или за тази, чрез която ще се осигурят кредити за фирмите през увеличение на капитала на ББР. 

Вчера Клуб Z публикува преработения вариант на постановлението за схемата 60/40. В него ясно се вижда, че от програмата могат да се възползват и издателите. Става дума за медии и за издателите на книги, които са изключително тежко засегнати от кризата. 

Генерално Домусчиев казва, че одобрява мерките на правителството срещу разпространението на заразата. Той обаче щял да поиска среща с правителството, в качеството си на председател на КРИБ и на Асоциацията на работодателските организации, на която да бъдат обсъдени детайлно икономическите мерки.

"Сигурен съм, че ще намерим оптималния вариант, за да защитим в максимална степен бизнеса и работните места".

От отговорите му става ясно, че той по-скоро е съгласен със стратегията на правителството да се изчака с тежки и скъпоструващи мерки, докато не стане ясно как ще се развие ситуацията и колко дълго ще продължи епидемията. Поради тази причина не било нужно и взимането на нов дълг, поне засега. 

"Има индустрии, които ще се наложи да спрат, има такива, които ще продължат да работят, но ще са под сериозен натиск. Като например експортно ориентираните производства, които срещат големи трудности заради бавното преминаване на транспорта през границите. Върху този проблем трябва да се работи активно от всички правителства в Европа и да се вземат бързи мерки."

Признава, че най-тежко са засегнати туризмът и ресторантьорството, а също и транспортът. Въпреки това е оптимист. 

"Аз смятам, че икономиката ще оцеле, но ни чакат трудни години. Кризата е обхванала целия свят, а ние сме зависими от външните пазари. Валутният борд трябва да остане, той дава стабилност. Жалко, че не можахме да се присъединим към еврозоната по-рано, сега това щеше да ни даде повече възможности"

Иначе - Домусчиев се чувствал добре, след като беше излекуван от коронавирус. По негова собствена инициатива и със съгласието на лекарския екип приемал хлорохинов фосфат, което пък се било случило "за първи път в България". Взимал го в комбинация с антиботика зитромицин.

Тристранката не се разбра

Междувременно днес се проведе среща на тристранния съвет за сътрудничество, който трябваше да одобри разширения списък на секторите, които ще получат държавна компенсация. До съгласие не е стигнало и съветът ще продължи утре. Той заседава повече от пет часа. Както е известно, някои сектори настояват да влязат в обхвата на постановлението като пряко засегнати от епидемията. Такива са книжните издателства, организаторите на събития - конгреси, изложения, концерти и пр. и други. Но в настоящия вариант на документа са извън обхвата на държавната помощ.