Мениджърът на "Арсенал" Микел Артета излезе с емоционално обращение на сайта на клуба за лечението си от коронавирус, с който беше диагностициран на 12 март. Испанецът навърши 38 години вчера.

Той казва, че вече се чувства напълно възстановен и остава под карантина в дома си. Футболистите му, както и всички останали във Висшата лига, се подготвят самостоятелно.

"Живеем в свят, където всичко е в социалните медии, в текстове, в Whats Арр, казва Микел Артета. - Но колко важно е да се докосваме, да се усещаме, да се прегръщаме! Липсва ми, че не правя това с любимите хора. Трябва да сме по-открити емоционално. Трябва повече да разкриваме чувствата си един на друг."

Предполага се, че Артета може да се е заразил от собственика на "Олимпиакос" Евангелос Маринакис. Той обяви, че е болен, на 10 март, а преди два дни написа, че е напълно излекуван. Гръцкият тим игра с "Арсенал" в Лига Европа през февруари и сензационно елиминира лондончани в драматичен реванш на "Емиратс".

"Този вирус изолира света и трансформира всичките ни приоритети, продължава младият треньор. - Трябва да си вземем урок. Но не само за два-три месеца. Дори да преминем през това бързо, не бива да забравяме за истински важните неща."

Веднага след получаване на симптомите Артета се е изолирал в семейната къща в Лондон - в самостоятелна стая и баня. Малко след това обаче и съпругата му, която наскоро говори за мъжа си във видеосъобщение, публикувано в социалните мрежи, също се е разболяла. Трите им деца и бавачката не са заразени.

"Аз съм много положителен човек. Казах си: добре, как можем да се възползваме от това? Повече от две седмици нямам възможността да се събуждам с децата си и да говоря с тях. А ние сме много задружно семейство и споделяме много моменти заедно. Сега не можем да го правим. Сигурен съм, че тази ситуация ще промени начина, по който се отнасяме едни към други в бъдеще", казва още бившият халф.

Микел Артета разказва, че в голяма част от деня води телефонни разговори с асистентите и играчите си. Интересува се как са и опитва да оказва психологическа подкрепа на онези, които се чувстват потиснати от карантината. Футболистите имат доста домашна работа и по думите му - вършат я съвестно и гледат на всичко като на предизвикателство.