За да гарантира възстановяването на ЕС от коронавируса, Еврокомисията ще предложи промени в предложението си за Многогодишната финансова рамка (МФР) за периода 2021-2027 г.

Новината обяви в специално изявление председателката на ЕС Урсула фон дер Лайен.

„Това ще включва план за икономическо съживяване, който ще гарантира запазването на кохезията в ЕС чрез солидарността и отговорността“, изтъкна Фон дер Лайен.

На този етап тя не изключва каквито и да било варианти в рамките на Договора за ЕС.

На 26 март, по време на видеонферентната си среща, европейските лидери не успяха да се разберат за икономическата реакция на кризата с COVID-19. Те възложиха на Еврогрупата да излезе с предложение в срок от две седмици.

„ЕК ще участва в тези дискусии и е готова да окаже помощ, ако има подкрепата на Еврогрупата. Това е необходимо, след като фискалното пространство за нови инструменти е затворено, тъй като сме в последната година от бюджета“, каза Фон дер Лайен.

На 21 февруари, когато бе извънредната среща за бюджета, европейските лидери не успяха да се разберат. Председателят на Съвета Шарл Мишел бе подготвил предложение в размер на 1,095 трилиона евро.

Поради възникналите остри противоречия между образувалите се две групи държави Комисията предложи леки корекции, в резултат на които МФР бе „смъкната“ на 1,085 трилиона евро, или с 10 милиарда по-малко от огласената от Шарл Мишел сума.

От едната страна на барикадата е 17-членната група „Приятели на кохезията“, в която влиза и България. Насреща са четиримата „скъперници“ в лицето на Дания, Швеция, Нидерландия и Австрия. Тази група има подкрепата на Германия.