В удивителен синхрон и без обичайните идеологически спорове днес представителите на бизнеса и синдикатите обясниха пред БНТ, че големият проблем в разгара на икономическата криза заради коронавируса е един основен - лошо направеният закон за извънредното положение. 

"Искам да кажа това, което се подминава небрежно - кучето е заровено в лошо направения закон за извънредните мерки. Той трябваше да бъде редактиран през президентското вето заради два кретенски текста. Той също така продължава да казва, че има или няма работа - работникът трябва да получава заплата", заяви председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев. 

Става дума за схемата за запазване на заетостта, станала известна като 60/40. Тоест обещанието на държавата, че ще поеме 60% от заплатите на засегнатите сектори, стига работодателите да обещаят, че ще платят останалите 40% и осигуровките. В последната редакция на постановлението би трябвало да се запише, че достъп до схемата ще имат всички компании, които са отчели намаление на оборота си с поне 20%, сравнено с данните от март за миналата година (ако докажат този спад - б.р.). 

Работодателските организации обаче оспорват сметките на Министерството на финансите. 

"Изчисленията са различни. Според министерството работодателят трябва да плати 40%, но според всички бизнес организации реално държавата ще поеме 23% към 77% за работодателя (б.р. - като в сметката се включат осигуровки и други данъци)", продължи Радев. 

На същото мнение се оказа и шефът на синдиката КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Той обясни, че е съгласен с държавата, че трябва да се спасят работните места, но допълни, че законът е така написан, че ограничава въможностите за решения. 

"Ние успяхме, четейки творчески закона, да го разширим. Но генералното решение е да променим философията му колкото може по-рано."

Манолов коментира и вчерашното изказване на премиера, че бизнесът държал огромни пари по депозити в банките и можел да се разплаща с тези пари. Както Клуб Z писа - всъщност огромният брой депозити на фирмите са с пари до 1000 лв. Данните бяха потвърдени от Манолов. 

Радосвет Радев обясни, че въпреки проблемите й 60/40 е единствената реална мярка на правителството. 

"Няма никакви икономически мерки и затова позицията на БСК е, че гледаме на това като първа стъпка към изграждането на щит срещу разрухата."

Той обясни, че ефекта от това, което ще се случи, ще го разберем едва след години. Засега "шокът продължава да бъде повече болезнен, отколко да има ясна дефиниция и граници".