Така актуалните и спорни откъм ефективност "бързи тестове" за COVID-19 попаднаха в полезрението и на прокуратурата и тя реши да разпореди проверка как частните лаборатории боравят с тях. Както и "легални" ли са самите лаборатории.

Това се разбира от съобщение, публикувано на сайта на държавното обвинение.

"По повод зачестилото предлагане на т.нар. бързи тестове за диагностициране за възможно заразяване с коронавирус, Върховната административна прокуратура (ВАП) изиска информация от министъра на здравеопазването - как Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) осъществява контрол при използването на въпросните медицински изделия", се посочва в него.

Като мотив за действията на прокуратурата се посочва "защита на обществения интерес" и "недопускането на възможни злоупотреби, включително продажбата на фалшиви тестове за COVID-19".

Според закона право да предлагат тези изделия имат регистрирани юридически лица. Това, което обвинението иска от агенцията по лекарствата е да извърши проверка - регистрирани ли са съответните медицински лаборатории или здравни заведения, които предлагат т.нар. бързи тестове. Ще се проверява и дали работят със сертифицирани реактиви, съдържащи инструкции за употреба и етикет, дали спазват вътрешния контрол и дали отговарят на съответния стандарт.

"Бързите тестове" са тема, която присъства на почти всеки брифинг на началника на оперативния щаб за борба с коронавируса генерал Венцислав Мутафчийски. От щаба нееднократно са изразявали мнение, че тези тестове не са ефективни, когато трябва да се установи дали дадено лице в момента е инфектирано. Но може да се използват за последващ мониторинг на населението, тъй като "улавят" дали някой е прекарал болестта. 

Мутафчийски все така посочва, че не е против "бързите тестове", нито против частната търговска инициатива, но предупреждава, че в масовия случай те дават фалшиво спокойствие - показват негативен резултат за COVID-19, а практиката е показала, че при PCR-тестуване резултатът е положителен.