Държавата има готовност, като дори са оформени документите за това, да въведе тотална забрана за излизане от домовете. Както и пълна "карантина" за най-уязвимите групи - възрастните хора и хората с хронични заболявания. Готова е също така с мобилно приложение, в което на всеки, на когото му се налага да отиде до магазин или аптека - да регистрира, че го е направил.

Това обяви пред Нова тв вицепремиерът Томислав Дончев.

"Ако ситуацията го предполага, щабът може да препоръча на правителството да въведе и по-тежки мерки: тотално карантиниране на рисковите групи - възрастни хора, хора с хронични заболявания, или затягане още повече на режима на излизане от къщи", посочи Дончев.

На появилите се информации, че ако се стигне до забрана да излизаме, ще можем да правим това само с уведомяване с есемес, Дончев посочи:

"Може изобщо да не е с есемеси, защото ние от десетина дни разработваме електронна система, която вече се ползва от полицията и от служителите на РЗИ и която позволява автоматизиране на процесите по отношение на свързване, търсене на карантинирани и т.н."

И допълни, че въпросната система ще бъде представена този четвъртък. Ще работи като приложение за мобилен телефон. 

"В рамките на тази седмица ще представим система, достъпна за гражданите, които, ако са имали симптоми, могат да проверят дали са били рисково в контакт с контактно лице или заразен. Та би могло там да се пуска информация - във въпросната система, а не да е есемес. Посочваш причина за излизането, като целта е да са ограничени причините - посещение на магазин, аптека, работа", посочи още вицепремиерът.

След което пак заяви: "Мерките са възможни, планирани, има го документа, но не са препоръчани в момента (от щаба).

"Надявам се да не се стига до по-тежки мерки, но ако се наложи, няма да се поколебаем да ги вземем", категоричен бе Дончев.

И заяви:

"Надявам се в началото на лятото тази криза да е зад гърба ни."