Лионел Меси като Че Гевара. Такъв колаж прави на челната си страница френският спортен вестник "Екип". Заглавието е "Лионел Меси - Че на Барса", а образът на футболиста е наложен върху най-известната снимка на неговия сънародник.

Повод е вчерашната декларация, която Лео разпространи в социалните мрежи - една от водещите теми в спортните рубрики и днес. Чрез нея Меси обяви от името на целия отбор, че "блаугранас" се отказват от 70 процента от заплатите си, докато трае карантината. Освен това те финансират служителите на клуба с цел хората, които пряко не се занимават с футбол в "Барселона", да получават 100 процента от месечните си възнаграждения.

Същевременно носителят на "Златната топка" не пропуска да атакува "хора в клуба, които опитват да ни поставят под лупа и под напрежение, за да направим нещо, което всички сме наясно, че ще направим".

Той добавя, че мълчанието на играчите в последните дни, в които много се изговори и изписа какви мерки въвежда Барса и как текат преговорите между двете страни, е било "за да се намерят решения как да бъдат подпомогнати клуба и най-нуждаещите се в ситуацията".

Любопитно е, че Меси и Че Гевара са от един град - Росарио. В миналото №10 е давал интервюта, в които е изразявал адмирации към комунистическия революционер.

През 2011 г. той заявява следното за списание "Ла Герганта Подероса":

"Понякога виждам в страни от целия свят фланелки на Аржентина и моето име на тях. Това е страхотно. Вълнувам се да видя тениски на Че Гевара и Марадона, както и с нашия флаг навсякъде. Това ме кара да се чувствам много добре."

А мярката в "Барселона" беше предшествена от аналогични в целия спортен свят. 

Германските "Байерн" (Мюнхен) и "Борусия" (Дортмунд) обявиха, че играчите са намалили заплатите си с 20 процента. Тези два клуба, както и "Байер" и "Лайпциг", събраха общо 20 милиона евро за останалите в Първа и Втора Бундеслига.

Цялата френска лига обяви намаляване на месечните възнаграждения.

В Италия засега се спасяват поединично, но конферентните срещи между клубовете и футболната федерация не спират. Онзи ден "Ювентус" обяви, че докато трае извънредното положение, футболистите се отказват от четири месечни заплати. Заедно с осигуровки, данъци и т.н. това ще помогне на клуба да спести 90 милиона евро при изтичане на финансовата година. Междувременно контрактите се предоговарят, като това ще продължи до трайно подновяване на мачовете.

Повечето клубове в Испания въведоха предвидената в трудовото законодателство регулация ERTE, която позволява на работодателите временно да освобождават служители и да намаляват заплати, докато трае извънредно положение.

В Англия текат тежки преговори, резултатът от които най-вероятно ще бъде обявен до петък. Някои клубове, начело с "Манчестър Юнайтед", обявиха, че ще компенсират притежателите на сезонни карти на "Олд Трафорд", той като няма мачове. "Лийдс" обяви, че по инициатива на треньора Марсело Биелса (също аржентинец) играчите и треньорите не вземат заплати.

Клубове от по-ниските нива обаче започнаха да освобождават служители. Отбори от цяла Европа обявяват, че ако футболът не се завърне поне от месец май, могат да обявят фалити.

В България "Левски", който и преди пандемията изпадна във финансова криза, намали заплатите на играчите си с 50 процента. В "Славия" футболистите сами решиха да орежат месечните си възнаграждения с по 20 процента.