Съветът на ЕС взе решение с писмена процедура за започването на военна операция „Ирини“ в Средиземноморския регион от утре.

Това обяви върховният представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

Операцията е в рамките на общата политика на ЕС за сигурност и отбрана. Тя ще се провежда по Средиземноморското крайбрежие на Либия и има за цел да наблюдава спазването на оръжейното ембарго, наложено от ООН над арабската държава. Названието „Ирини“ означава „мир“ на гръцки език.

„Тази операция е много различна от операция „София“, на чието място идва. „София“ започна през 2015 г. и нейна основна цел беше борбата срещу организираната престъпност, свързана с трафика на мигранти. „Ирини“ започва с основната цел да подкрепя прилагането на оръжейното ембарго, което да доведе до трайно примирие“, изтъкна Борел.

За целта ще се използват въздушни, сателитни и военноморски средства. „Ирини“ също така ще наблюдава и събира информация за нелегалния износ на петрол, суров петрол и рафинирани петролни продукти от Либия и ще помага за обучението на нейната гранична охрана и флота. Освен това чрез операцията ще се помага за разбиването на мрежите за трафик на хора.

Щабквартирата на операцията ще бъде в Рим, а мандатът й засега е до 31 март 2021 г. Неин командващ ще бъде италианският контраадмирал Фабио Агостини.

Мисия „Ирини“ е изцяло на ЕС и няма нищо общо с НАТО, подчерта изрично Жозеп Борел.