Една маска струва колкото кутия цигари или една бира.

Това изчисли пред "Господари на ефира" премиерът Бойко Борисов. Той коментира действията на управлението, свързани с носенето на маски от хората, когато са на обществено място.

Вчера заповед на здравния министър правеше задължително носенето на маски на обществени места, днес Кирил Ананиев обяви, че засега това изискване отпада.

За пореден път премиерът изтъкна, че дистанцията и намаляването на социалните контакти е единствената възможност да се ограничи коронавирусът.

"Маската служи, ако някой се изкашля, да не ти дойде капката. 50 млн. дадохме за Великден на 1 млн. и 300 хил. пенсионери. Въпросът не е да вземем на някои човечец 5 хил. лв. (за глоба - бел. ред.)", каза Борисов.

И припомни, че човек, който не е достатъчно внимателен, може да зарази други хора, които спазват мерките.

"Мечтая за времето, когато ходехте (медиите - б.р.) да намерите една плочка на "Граф Игнатиев", за да има 10- минутен репортаж".

Така Борисов коментира скандалите, свързани с политиката на правителството преди извънредното положение. И описа какво е било в България преди коронавируса:

"Растеж 3,7%, банките пълни с пари, двойни заплати на учителите, навсякъде се строи, 10 млрд. лв. фискален резерв, всяка година ръст на доходите".

Премиерът коментира и намерението на правителството да увеличи тавана на дълга на 10 млрд. лв.

"От дълга няма да харчим сега. Въпросът е да имаме буфери. Няма да харчим от тях сега", каза Борисов.

Важното било да могат да се налеят пари в икономиката, когато кризата отмине.

"До 10 млрд., ама не е казано, че ще ги изхарчим. Да имаме актуализация накрая на годината, за да не се налага непрекъснато да тичаме в парламента Ако утре в парламента има карантина...", каза още Борисов.

И допълни:

"Системите са пълни с пари."

За пореден път той заяви, че към днешна дата е направено всичко, което е приложено и в другите страни. По света обаче се предприемали много по-строги мерки.

"Вървим по много тънка нишка - хем да са ни строги мерките, хем да дадем въздух на обществото, да не се паникьоса. Кипър днес предложи видеонаблюдение по домовете, в Италия без декларация не се излиза. В Русия кучето можеш да си го разхождаш на 100 м от дома", изброи Борисов.

След което заключи:

"Ако беше хубаво, светът щеше ли да е в криза. А то е лошо. Само бомби не падат.  Ако продължи година, тогава ще видите - няма да има пари за пенсии, за заплати..."

По примера на гръцкия премиер Борисов заяви, че ще постави въпроса пред министрите да дарят половината от заплатите си. Но изтъкна, че заплатата не гръцкия премиер е много по-голяма от неговата. Освен това депутатите от ГЕРБ вече били дарили 100 хил. лв, партията също толкова, а министрите - 30 хил. лв.

Шефът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски също беше част от разговора и отговаряше на зрителски въпроси.

Това бе първата му публична поява в цивилно облекло, а не във военна униформа. Мутафчийски изтъкна, че е лекар и е съгласен обръщението към него да е доктор.

"Във всички армии главните лекари на армията са генерали, носят униформите си с чест. Възникна един изкуствен спор", заяви той.

Заразените с коронавирус не трябва да се самолекуват, напомни д-р Мутафчийски. Когато болестта е в лека форма, се взема само парацетамол, за да се свали температурата. Специфично лечение няма, болничното е изяснено, като България е възприела всички мерки, които се прилагат в други държави. За пореден път той заяви, че все още няма достатъчно надеждни бързи тестове.

Във ВМА до момента има 30 приети пациенти, като 7 от тях са неосигурени. Въпреки това всички се лекуват, каза още Мутафчийски. А Борисов попита дали това е честно, след като онези, които не са давали пари, получават същите грижи като онези, които са си плащали.

В разговора участва и вицепремиерът Томислав Дончев, но почти не взе думата.

"Мине ли (кризата - б.р.), след три дена ще се забрави. Българите са такива. И аз съм такъв. Омръзна ми да гледам Томислав, Мутафчийски", обобщи Борисов.

И заяви, че социалното общуване, като например "да пориташ топка", най-много му липсва.