Първите деца мигранти, пристигнали без придружители на гръцките острови, могат да бъдат прехвърлени в други страни от ЕС още идната седмица.

Това заяви днес еврокомисарката по вътрешните работи Илва Йохансон. Тя говори по време на видеоконференция на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европарламента. Събитието бе посветено на положението по външните граници на ЕС в Гърция.

Осем страни са се ангажирали да приемат 1600 такива деца, припомни Йохансон (България не е сред тях – б.р.).

„Смятам, че първите премествания ще бъдат извършени през тази седмица или най-късно другата, преди Великден“, каза комисарката.

Гръцките власти досега са идентифицирали 2000 деца без придружители и са установили възрастта им.

Скоро трябва да започне преместването и на най-уязвимите мигранти от лагерите на гръцките острови, допълни Йохансон. Те ще бъдат настанени в хотелски стаи, които в момента се приготвят за тях. Целта е тези хора да не бъдат заразени, когато вирусът стигне лагерите. Всъщност той вече е стигнал някои от тях и със сигурност ще се разпростре и в други.

Именно затова уязвимите хора трябва да бъдат отделени. А също така и пристигащите нови групи мигранти. Те не трябва да бъдат пускани при другите, които вече се намират в лагерите.

ЕС вече е започнал да доставя медицински материали за гръцките острови, на които има мигранти. Трябва да бъдат извършени повече тестове, за да бъдат открити по-лесно заразените и поставени под карантина.

Трябва да има ограничения за пътуванията, убедена е Илва Йохансон. Но трябва да има и повече информация, от която хората да научават необходимото.

Същевременно ЕС работи съвместно с властите в Атина за доброволното завръщане на мигранти в страните на произхода им.

„Живеем в тежки времена и преди кризата да свърши, е по-вероятно да стане първо по-лошо, отколкото по-добро“, обобщи Илва Йохансон.

Според нея е време да бъдат защитени най-уязвимите хора. Нито една извънредна мярка обаче не трябва да бъде в ущърб на върховенството на закона.