Шефът на бюрото за Европа на Световната здравна организация заяви, че над 95 процента от починалите от коронавируса в Европа са на възраст над 60 години, предаде Асошиейтед прес.

Д-р Ханс Клуге обаче посочи, че възрастта не е единственият рисков фактор за тежко протичане на заболяването.

"Самото схващане, че COVID-19 засяга само възрастните хора, всъщност е погрешно", добави той.

На онлайн пресконференция днес в Копенхаген Клуге заяви, че "младите не са недосегаеми" и на практика повтори казаното неотдавна от генералния директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Според здравната агенция на ООН между 10 и 15 процента от заболелите под 50-годишна възраст са със средна или тежка инфекция.

"Наблюдавани са тежки случаи на заболяването и при юноши, и при хора във вързрастовата група на 20-годишните, като много от тях са били за интензивно лечение, а някои, за съжаление, са починали", каза Клуге.

По думите му последните статистически данни показват, че в Европа са регистрирани общо 30 098 смъртни случая от COVID-19, предимно във Италия, Франция и Испания.

"Знаем, че над 95 процента от смъртните случаи са при хора над 60-годишна възраст", каза той.

Над половината са на пациенти над 80-годишна възраст. Клуге посочи, че в над 96 на сто от случаите тези хора са били с поне едно съпътстващо хронично заболяване като сърдечно-съдово, хипертония или диабет.

"Има и позитивна нотка и тя е, че има данни за хора на над 100-годишна възраст, които са били приети в болница заради COVID-19 и след това са се възстановили напълно", каза той.