Въпреки серията от обжалвания и гражданските протести и петиции министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е подписал договора за изграждане на спорната национална многопрофилна детска болница.

Това става ясно от съобщение на сайта на министерството. Договорът е бил подписан вчера, 2 април. 

Както е известно, предвидено е тя да бъде изградена на територията на Александровска болница в София, като се използва изоставеният от години груб строеж. Срещу това намерение се обявиха от Камарата на архитектите в България, както и организации на родители и лекари. Основният мотив: сградата е опасна и нефункционална. Обжалванията пред Комисията за защита на конкуренцията обаче не доведоха до резултат и процедурата на здравното министерство продължи.

Максимална информираност

Търгът за проектиране, строителство и надзор бе спечелен от ДЗЗД "Детско здраве" (обединение "Главболгарстрой" АД, "ГБС – Пловдив" АД и "Главболгарстрой интернешънал" АД). Общата стойност на договора е 77 839 442 лева без ДДС, или 93 407 331 лева с включен ДДС. Изпълнителят разполага с едногодишен срок от сключването на договора да изготви и представи проект на детското лечебно заведение. В своята оферта обединението посочва, че ще се извърши допълнително конструктивно обследване на строежа.

"Изграждането на модерна национална многопрофилна детска болница е основен приоритет за развитието на детското здравеопазване в България. Министерството на здравеопазването се ангажира строителството на националната многопрофилна детска болница да се осъществява при максимална обществена информираност и в диалог както с всички компетентни институции, така и със специалистите в сферата на детското здравеопазване у нас", посочват от министерството в съобщението си от вчера.

Хората чакат - родители, деца

При все това, че министър Ананиев всеки ден дава пресконференции покрай пандемията от COVID-19, въпросното съобщение дойде изненадващо за всички. И породи нова гневна реакция. Самият Ананиев участва днес в брифинг в Министерския съвет и бе попитан какво е наложило подписването на договора точно в този момент. А министърът посочи като мотив процедурите по Закона за обществените поръчки. И очакването на родители и деца за бързо изграждане на специализираното лечебно заведение, чието изграждане не трябвало да се замразява, докато очакваме да мине пандемията.

"Минаха обжалванията. Ще мине този вирус, но ние трябва да мислим за децата и възможно най-бързо да направим една модерна комплексна болница. Хората чакат - родители, деца...", посочи Ананиев.

От МЗ уточняват още, че ще бъде сформирана работна комисия, включваща действащи педиатри от различни специалности, които ще одобряват проектите за отделните отделения - вид, квадратура, леглова база, необходими кабинети и операционни. И това щяло да става при "максимална публичност и прозрачност".

Какво точно правим, дами и господа?

Не закъсняха и първите реакции. "Какво точно правим, дами и господа?" - така започва отвореното писмо на сдружение "Общност Мостове" и "Системата ни убива" до премиера Бойко Борисов и Ананиев с копие до омбудсмана Диана Ковачева. Оттам посочват, че докато цялата държава се бори с коронавируса, решението на здравния министър представлява "звучен шамар".

"Министър Ананиев подписва договор за 100 милиона лева за ексхумирането на една мъртва, нефункционална и опасна сграда. Сега? Защо?", питат.

И посочват в заключение:

"Г-н Борисов, г-н Ананиев, не се ли вижда точно в тази криза колко са нужни адекватни и модерни лечебни заведения. Защо подвеждате обществото и инвеститорите, че този строеж е възможен? Точно в този момент обществото ни има нужда да вижда адекватни действия от адекватни управници. Категорични сме, че актът на подписването на този договор не демонстрира нито едно от двете."