"Три дни да се окаже, че болните рязко намаляват, ще издърпаме мерките назад."

Такъв ангажимент пое премиерът Бойко Борисов, който участва в брифинг на създадения към Министерския съвет медицински съвет. Борисов обоснова предложението на правителството за удължаване на извънредното положение с месец - до 13 май, при първоначално предвидено до 13 април. Предупреди, че в следващите от две до три седмици очакваме пик на COVID-19 и това е периодът, в който трябва да се спазват стриктно наложените ограничителни мерки. След което скастри един от членовете на съвета - проф. Атанас Мангъров, който отдавна говори за изграждане на т.нар. стаден имунитет. Посочи, че е категорично против и за него това означава да посочим кой да живее и кой да умре.

"Три дена да се окаже, че болните намаляват, ще издърпаме рязко мерките назад. Пак казвам - световно доказано е, че изолацията е най-добрата превенция. И по тази точка нямаме никакъв спор с професорското тяло. Както и по темата за тестовете.

Когато му дойде времето, както казваше царят, следващите две-три седмици очакваме да е пикът. Все по-тежко ще става - не само че не можем да разхлабваме, все по-тежко ще става.

Всяка мисъл в посока "дайте ще пуснем младите напред да създадат имунитет" е все едно да кажем - ей тия ще умрат. С цялото ми уважение към г-н Мангъров. Аз няма да пусна моето дете. Това, което той говори, е невъзможно и всички държави, които го правеха, пред очите ни се отказаха.

Независимо, че е в съвета, изобщо не съм съгласен с това - той говори това, което хората искат да чуят. Поеми ангажимент с името и с титлата си, кажи "ей тия ще умрат" и ги посочи.

В момента, колкото и да не им се стои на хората вкъщи и колкото и да губи икономиката, тези три седмици са критични.

Да се мобилизираме. План B, С, D - ние ще отидем на тези мерки. Но ще отидем, като мине пикът", посочи Борисов.

След което изтъкна, че в България през последните два дни се е говорило за маски и е бил обвинен в авторитаризъм заради задължителното им налагане - докато то се е случило и в Австрия - една безспорно доказана демокрация.

За заплатата на един депутат

Въпреки отказа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева да инициира замразяване на депутатските заплати във време, в което хиляди излизат на трудовата борса всеки ден, с мотив, че това би било популизъм, днес Борисов анонсира, че ще нареди на народните си представители да направят това. Както е известно, депутатското възнаграждение се индексира на тримесечие спрямо средната работна заплата за страната в обществения сектор и на практика расте. Вчера в ефира на бТВ Караянчева заяви, че замразяването би било популизъм, като отбеляза, че депутатите на ГЕРБ дарявали сега 1/3 от възнаграждението си за борба с COVID-19. Днес обаче Борисов заяви, че ще поиска замразяване на нивата от декември, а народните избраници от ГЕРБ да даряват половината от възнаграждението си. Обяви, че ще поиска и замразяване на партийните субсидии за времето на извънредното положение.

Повече пари за "първата линия"

В брифинга участва и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който анонсира, че на извънредно заседание на правителството днес ще предложи постановление, с което се определят обещаните допълнителни възнаграждения на лекари и медицински персонал "на първа линия" в борбата с коронавируса. 

Те ще получат чисто допълнително възнаграждение от 1000 лева. (1537 лева, от които държавата плаща данъка и осигурителните вноски). Става въпрос за общо 1700 лица в 34 лечебни заведения. Общата заделена сума за целта е 2,6 млн. лв. Останалите до 6 млн. лв. ще получат хората в РЗИ, спешната помощ и националният център за заразни и паразитни болести. Ананиев обяви "алгоритъмът" за получаване на тези средства: 40 души в лечебни заведения с до 5 инфектирани; с 5 до 10 инфектирани - 70 медицински лица; с над 10 заразени - 100 души. Сумата ще нарастне, защото се появиха нови области на картата на COVID-19 у нас - посочи Ананиев.

Днес ще бъде взето решение и за подписване на договор между България и Китайската национална фармацевтична компания за доставка на препарати с доказано благоприятен ефект при лечението на вируса, анонсира още министърът.

БЦЖ и жълтите новини

Борисов и експертите коментираха и появилите се тези дни информации, че БЦЖ ваксината е своеобразен щит срещу COVID-19. 

"Вчерашният ден се превърна в един голям спор (между експертите) - кога и в кои цехове трябва да се ваксинират с най-добрата БЦЖ ваксина - българската. Абсолютно противопоказно е да се слагат по време на пандемия на възрастни хора", посочи Борисов.

А представител на "Бул Био" - производител на ваксината - поясни, че при поставяне на ваксината на организма му трябват три до шест месеца, за да изгради имунитет за БЦЖ. И в този момент спада общият имунитет и човек става податлив на заболявания - т.е. в конкретния случай - податлив на коронавируса.

"Жълтите новини продължават да бълват. Вчера се тествах за пореден път, щото прочетох, че искаме да удължим извънредното, защото съм бил болен", заяви  Борисов. 

А на последвал въпрос колко теста са му били направени до момента, посочи - два. И щял да си ги заплати.