"Лудогорец" обяви антикризисни мерки в условията на карантина: футболистите, треньорите и мениджмънта на клуба режат заплатите си с 30 процента. Така ще бъдат подпомогнати другите служители на клуба. Сред тях са и треньорите в детско-юношеската школа.

Освен това отборът е разпуснат до 13 май, докогато е удължено извънредното положение. Играчите са свободни да се приберат в страните си и по родните места. Дотогава ще се готвят индивидуално, а завръщането им зависи от това кога ще се поднови първенството.

За новия сезон "Лудогорец" планира лагер само в България. В заключение българският шамппион заявява, че ще разчита само на парите в бюджета си, а не на финансиране от братя Домусчиеви. Те са ангажирани с преодоляване на кризата в своите бизнеси, а освен това допълнителна помощ би нарушила правилото за финансов феърплей на УЕФА, посочват "орлите". 

Ето какво гласи позицията на клуба:

"Ръководството на ПФК „Лудогорец“ стартира мащабна антикризистна програма. Целта е да се намалят негативните последствия върху Клуба от социалната и икономическа криза, която предизвика пандемията от коронавирус. ПФК „Лудогорец“ също е потърпевш, тъй като оперативната дейност на Клуба е затруднена, а основни спонсори спират временно плащания по договори.

В контекста на удълженото до 13 май извънредно положение ръководството взе решение да разпусне футболистите от представителния отбор с цел изпълняване препоръките на Националния кризисен щаб и Медицинската комисия към БФС за опазване здравето на служителите, както и на техните семейства.  Играчите ще имат право да пътуват до родните си места. Точната дата на завръщането им ще бъде определена след като стане ясна програмата и начинът на завършване на първенството. Те ще се готвят по индивидуални планове.

Вчера футболисти, треньори и мениджърски екип, без изключение, проявиха съпричастност към Клуба и си редуцираха заплатите с 30%, с което помогнаха усилията на ръководството да запази структурата без да има намаления на заплати и съкращения в администрацията, помощния персонал и детско-юношеската академия.

Като част от антикризистната програма ПФК „Лудогорец“ планира подготвителен лагер в България след завършване на първенството. Съобразно начинът на приключване на шампионата, треньорският щаб ще направи план, за да бъде готов отборът за евроучастието си.

На този етап ръководството възнамерява да се справи с кризата с възможностите на бюджета на Клуба, тъй като собствениците Кирил и Георги Домусчиеви са ангажирани с преодоляване на последствията на кризата върху основните им бизнеси. Допълнителна тяхна помощ би нарушила и финансовия феърплей.

Ръководството на ПФК „Лудогорец“ благодари на футболистите и треньорите за партньорското отношение и проявената грижа за бъдещето  на Клуба."

"Лудогорец" е третият български клуб, който обявява намаляване на заплати. Играчите на "Славия" се отказаха от по 20 на сто от месечните си възнаграждения, а тези на "Левски" с 50%. Преди няколко дни от Разград с прекратен по взаимно съгласие договор си тръгна звездата Джоди Лукоки.

 

Първенството в efbet Лига е спряно до края на април. Като се има предвид обаче удължаването на извънредното положение до 13 май, в най-добрия случай подновяване не може да се очаква преди началото на юни. Дори мерките да се вдигнат след 13 май, ще са нужни около три седмици за подготовка.

Наскоро се появи подписка на клубове, които поискаха прекратяване на шампионата и обявяване на крайно класиране, според настоящото. В четвъртък вечерта обаче УЕФА съобщи на своите членки федерации, че трябва да завършат първенствата. Ако не го сторят, рискуват забрана за участие на отборите им в евротурнирите.

Това стана след решението на белгийската лига да прекрати сезона в страната.

В началото на следващата седмица БФС ще заседава по казусите. Централата планираше вариант с доиграване на последните два кръга от първата фаза на efbet Лига и обявянване на край. УЕФА обаче постанови, че сезонът може да продължи дори до юли и август.