Целият свят следи в треска състоянието на тежко болния пациент, на който от три дни вече се прелива реконвалесцентна плазма. Той е в Ориндж, Южна Калифорния, където за първи път на Западния бряг започна лечение по този метод.  Донор е Джон Гарсия, 36-годишен мъж, който е прекарал болестта, а лекуващият лекар е Тимоти Буин, който е открил подходящия донор в туитър, съобщи CNN.

Както Клуб Z пръв информира, и в България е напълно възможно такова лечение, но още не е ясно дали административните пречки, страха и незнанието ще се окажат по-трудни за преодоляване от спасяването на човешки живот. 

Заради опасността труповете да блокират Ню Йорк, на 23 март губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо сам обяви план за използване на реконвалесцентна плазма. Ден по-късно FDA заяви, че позволява използването за спешни случаи на нови лекарствени приложения, включително и на реконвалесцентна  плазма. 

В събота, 2 април, д-р Аня Вайнберг от Медицинския център Маунт Синай в Ню Йорк, която ръководи програмата на центъра за лечение с плазма, съобщи, че започва такова лечение. Стотици чакат на опашката, коментира USA Today. Лекарите се надяват то да  е успешно и да имат отговор на всички въпроси до дни, не след година.  В Хюстън започнаха да събират плазма от донори и първото преливане беше направено на 3 април.  

Идеята да се използване реконвалесцентна плазма в борбата с COVID-19 започна от един документ, публикуван в Journal of Clinical Investigation на 13 март, в който се предлага мащабно изпитване в рамките на голяма програма, която да стартира до три седмици. В нея се включиха повече от 100 изследователи и 40 големи болници в 20 щата, а по-късно Великобритания и Ирландия, съобщава д-р Касадевал, един от координаторите. На 27 март бум предизвика публикацията в JAMA (Journal of the American Medical Association)  на китайски лекари, които са излекували 5-има критични пациенти с реконвалесцентна плазма. Друга публикация от 16 март за лечение на 10 тежко болни пациенти в Ухан, Китай, доказва подобни резултати.

Междувременно в САЩ стартира Национален проект за лечение с реконвалесцентна плазма на COVID-19, който вече събира дарения. Беше създаден сайт COVID-19 Plasma Project, който ще „среща” донорите с болните пациенти.

В него е публикуван и протоколът за клинични изпитвания. „Светът "сваля" протокола“, заяви Артуро Касадевал, един от организаторите на проекта, от училището за обществено здраве "Джонс Хопкинс".

"Засега тази терапия е една от малкото възможности за лекарите, когато критично болните пациенти „нямат много време“," казва Ерик Салазар, главен изследовател в отделението по патология и геномна медицина в Изследователския институт в Хюстън.

Почти всички хора, които имат антитела срещу вируса и имат право да дарят плазма, са предложили да станат донори, съобщава USA. Today. Учените се надяват да се създаде пул от плазма за всички кръвни групи, които могат да се дават на тежко болни пациенти. 

Усилията се ръководят от изпълнителен комитет от Медицинското училище в Икан в Маунт Синай, Медицинското училище на клиниката Майо, Медицинското училище във Вашингтон в Сейнт Луис, Мичиганския държавен университет и Университета на Джон Хопкинс. Групата свиква срещи чрез конферентен разговор веднъж или два пъти седмично.

Неофициалното мото на проекта е:

„Не позволявайте на онова, което не можете да направите, да пречи на това, което можете да направите.“

Използването на реконвалесцентна плазма за спасяване на тежко болните от COVID-19 е описано в ръководството "Профилактика и лечение на новата коронарна инфекция COVID-19”, съставено от Първата академична клиника към Университетското училище по медицина в провинция Чжъцзян на основата на клинична практика и препоръчано на много държави от СЗО се казва следното: ползването на реконвалесцентна плазма може да спаси много хора и това е един от най-често препоръчваните методи за лечение, използван по време на епидемии.

Обяснява се как се прилага методът, какви могат да бъдат донорите, с какво тегло, на колко години, как става събирането на плазма и на какви пациенти тя може да бъде прелята. Противопоказанията са: алергии, автоимунни състояния.

В България, където има дългогодишна традиция за лечение с плазма и плазмени продукти, прилагането на този метод е напълно възможно. Обсъждането на конкретен случай с конкретен донор и конкретен специалист, който да го извърши, започна преди седмица. Пита се кога някой ще поеме инициатива и отговорност за неговото прилагане у нас и дали можем да станем първата страна в Европа, която спасява болните си по този метод.