Жертвите на COVID-19 в света са вече над 75 000, а заразените с новия коронавирус надвишават 1,3 милиона. Министърът на британския кабинет Майкъл Гоув се е самоизолирал, след като член на семейството му е показал симптоми на COVID-19. Ухан, китайският град, откъдето коронавирусът тръгна по света, вече отменя последните ограничения, наложени от заразата. Полша ще избира президент с гласуване по пощата. А САЩ предлагат да изпратят свои лекари в помощ на британския екип, лекуващ премиера Борис Джонсън. Снощи той беше преместен в интензивно отделение, тъй като състоянието му се влоши. Световната здравна организация препоръча държавите постепенно и внимателно да пристъпят към отмяна на карантинните мерки. В Италия карабинери разнасят пенсиите, за да се избегнат струпвания по местата за изплащането им. 


18:07 Франция отбеляза най-смъртоносните 24 часа от началото на епидемията

Франция отбеляза днес най-смъртоносните 24 часа от началото на епидемията от коронавирус, като отчете още 833 смъртни случая, предаде "Фокс нюз". Здравният министър оливие Веран предупреди, че пандемията все още не е достигнала своя връх.

Рекордният брой жертви доведе общия брой на смъртните случаи от COVID-19 в страната до 8 911, а броят на потвърдените случаи стигна до 98 984. Скокът на числата идва след като данните от последните няколко дни показаха възможни признаци на подобрение.

 


Актуална нагледна агитация във виетнамската столица Ханой

16:55 ч.: Виетнам обяви само 4 нови случая на COVID-19, дарява маски на 5 европейски страни

Здравното министерство на Виетнам съобщи за още четири души, заразени с коронавируса, с което общият им брой в страната достигна 249. Няма нови смъртни случаи, предаде Ройтерс.
Досега във Виетнам са направени над 94 000 теста за наличие на вируса. От болниците вече са изписани 122-ма души, смятани за излекувани от Ковид-19.
Виетнам е дарил днес 550 000 маски на 5 европейски страни, за да подкрепи борбата им срещу коронавируса. Те са направени от антибактериален плат и бяха предадени на посланиците на Франция, Германия, Италия, Испания и Великобритания, съобщи виетнамското външно министерство.
Ханой вече е дарил маски и медицинско оборудване на няколко страни, включително Китай, Камбоджа и Лаос.
Миналата седмица правителството поиска от производителите на маски да увеличат производството с цел то да достигне 5 млн. маски дневно.


15:50 ч.: Над 75 000 души са починали от новия коронавирус по света

Над 75 000 души са починали от новия коронавирус по света, съобщи Франс прес, като цитира компилирани от нея данни от официални източници.
Повече от 1 милион и 350 хиляди души са били диагностицирани с вируса в 191 държави и територии.
По данни от 11 ч. по Гринуич (14 ч. българско време) коронавирусът е причинил смъртта на 75 542-ма. Потвърдените заразени са над 1 351 000. Реалният им брой обаче е по-голям, тъй като много страни подлагат на тест само хора, настанени в болница.
Най-малко 253 900 от заразените вече са оздравели.
Италия остава най-тежко засегнатата страна с 16 523 починали от 132 547 заразени. Следват Испания с 13 798 починали от 140 510 заразени, Съединените щати с 10 993 починали от 368 449 заразени, Франция с 8911 починали от 98 010 заразени и Великобритания с 5373 починали от 51 608 заразени.


15:07 ч.: Три невралгични точки в Европа - Испания, Италия и Великобритания

Дневният брой на смъртните случаи от COVID-19 в Испания расте отново, предават световните медии. След цяла седмица на спад той се качи до 743 починали за последните 24 часа. С тях общият брой на жертвите се увеличава с 5,7%.

Хотел в Барселона е превърнат в болница за пациенти с COVID-19.

Деветдесет и четирима лекари са починали в Италия от състояния, следващи заразата с новия коронавирус, съобщи днес Италианската асоциация на лекарите. Двадесет и шест медицински сестри също са починали, след като са прихванали вируса, съобщи Федерацията на медицинските сестри.

Британският министър-председател Борис Джонсън остава в отделението за интезивни грижи на болницата "Св. Тома" в Лондон, каза министърът от кабинета Майкъл Гоув. Джонсън не е на командно дишане, но му подават кислород. Самият Гоув днес си наложи самоизолация, след като член на домакинството му показа симптоми на коронавирус. 


14:26 Путин пожела на Джонсън здраве в телеграма, а Екатерина Захариева - в туитър

Десетки вече са пожеланията на световни и британски политици към премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън за бързо оздравяване. Той е все още в интензивното отделение на болницата "Св. Тома" в Лондон. 

Руският президент Владимир Путин е изпратил до Джонсън телеграма, в която му пожелава да оздравее, предаде ТАСС, като се позова на комюнике на Кремъл.

"Бих искал да изразя своята искрена подкрепа в този нелек за вас момент. Уверен съм, че вашата енергия, оптимизъм и чувство за хумор ще помогнат да победите болестта. От душа ви желая най-бързо и пълно оздравяване", пише Путин до Джонсън.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков междувременно отхвърли появилите се слухове, че Великобритания е поискала от Русия медицинска помощ за лечението на своя премиер. Песков изрази увереност, че във Великобритания има достатъчно квалифицирани лекари.

Между лидерите, пожелали бързо оздравяване на Джонсън беше и българската министърка на външните работи Екатерина Захариева.

 

 

13:09 ч.: Още един британски министър в изолация

Министърът на британския кабинет Майкъл Гоув се е самоизолирал, след като член на семейството му е показал симптоми на COVID-19, съобщи Ройтерс, като се позова на информация на репортер на Ай Ти Ви. Гоув, един от най-високопоставените членове на правителството на премиера Борис Джонсън, продължава да работи, съобщи телевизия Ай Ти Ви.


13:05 ч.: 1462 заразени в Украйна

Снимка АП/БТА

Броят на болните от COVID-19 в Украйна нарасна на 1462, с увеличение от 143 случая през последното денонощие. Това съобщи днес министерството на здравеопазването в Киев, предаде ТАСС.
До момента в страната има 45 смъртни случая сред поразените от коронавируса, а 28 пациенти са оздравели. В Украйна е обявена на 17 март общонационална карантина до 24 април, а на 26 март - извънредна ситуация на цялата територия.
Пандемията може да стигне своя пик в Украйна около 14-15 април, цитира агенцията оценка на Виктор Ляшко, главния санитарен лекар на страната. 


13:03 ч.: Нови 743 смъртни случая в Испания през последното денонощие

Погребения в Испания. Снимка АП/БТА

Темпото на нарастване на броя на смъртните случаи от коронавируса в Испания леко се ускори днес за пръв път от пет дни със 743-ма души, починали през нощта, с което общият брой на жертвите достигна 13 798, предаде Ройтерс.
Новите смъртни случаи за предишното денонощие бяха 637. Общият брой на инфекциите днес нарасна до 140 510 спрямо 135 032 вчера, съобщи министерството на здравеопазването.


13:02 ч.: ЕК обяви нова помощ за Италия и изрази тревога от обстановката в Испания

Европейската комисия съобщи днес, че Италия ще получи допълнителна подкрепа в борбата с епидемията от COVID-19. Предвижда се здравни работници от Румъния и Норвегия да пристигнат в Бергамо и в Милано, за да помогнат на своите италиански колеги.
Австрия е съобщила, че изпраща на Италия три тона дезинфектант. Помощта от трите държави от ЕС е била съгласувана по европейския механизъм за гражданска защита, уточни еврокомисарят по отговора при кризи Янез Ленарчич. Той заяви, че Италия вече получава съпричастие от ЕС и оправда забавянето с това, че по-рано са липсвали повече възможности.


12:41 ч.: Общият брой на жертвите в Белгия надвиши 2000 души

Белгийските здравни власти съобщиха днес, че 2035 болни са починали от COVID-19 от началото на епидемията в страната, предаде БТА. Те изразиха очакване да започне постепенен спад в броя на заболелите.
За последното денонощие се съобщава за 162 смъртни случая в болниците, както и за още 241 жертви от последните дни в старческите домове в страната. Властите по-рано уточниха, че общият брой на починалите обхваща главно онези, издъхнали в болница.

Бензиностанция в Антверпен. Никакво ползване на колонките без еднократни ръкавици и салфекти.


В понеделник са били установени 1381 нови заразявания, като досега в страната се съобщава за 22 194 случая. Постъпилите в болница вчера са били 314, като властите оценяват това като спад и добър знак.
Белгия се стреми към изследване на 30 000 души дневно, като досега за заболяването са били проверени над 80 000 души. Предстои да бъдат предприети масови изследвания в старческите домове, които в страната са около 1500, уточниха представители на здравното министерство.


12:32 ч.: Рааб ще реши дали карантинните мерки във Великобритания да бъдат променени

Британският външен министър Доминик Рааб, който ще ръководи британското правителство, докато премиерът Борис Джонсън е в интензивното отделение, ще вземе решение дали карантинните мерки във връзка с коронавируса да бъдат променени. Това заяви днес министър Майкъл Гоув, цитиран от Ройтерс.
Гоув изтъкна, че в понеделник обявеното преразглеждане на карантинните мерки няма да бъде отложено заради отсъствието на премиера Джонсън.

"Вземането на решение няма да бъде отложено. Това решение ще бъде взето колективно от членовете на кабинета, а последната дума ще е на външния министър", изтъкна Гоув.

На британския премиер Борис Джонсън, който прекара нощта в интензивно отделение, след като преди дни даде положителна проба за коронавирус, му е бил подаден кислород, но не е поставен на респиратор, заяви пред радио Би Би Си Гоув, предаде Франс прес.


12:22 ч.: Броят на заразените в Израел надхвърли 9000

Броят на заразените с новия коронавирус в Израел нарасна днес на 9006 - с 395, открити през изтеклото денонощие, което е минималният брой за 24 часа от началото на април. Това съобщи здравното министерство на страната, предаде ТАСС. Новите смъртни случаи от вчера сутринта до сега са 9, с което жертвите на коронавируса в еврейската държава стават общо 60. В момента 153 болни са в тежко състояние, 113 от тях са на апаратно дишане, а 683 пациенти са оздравели.


12:16 ч.: С над 300 полета Китай е изпратил медицинска помощ на други страни

Китай е организирал 302 полета, за да изпрати на международната общност хуманитарна медицинска помощ в борбата с коронавирусната пандемия. Това съобщи днес агенция Синхуа, като се позова на китайското управление на гражданската авиация, предаде ТАСС. По данни на ведомството до 5 април Китай е изпратил по въздуха 110 специалисти в сферата на здравеопазването и над 4,7 тона медицинско оборудване в 48 страни. Хуманитарната помощ от КНР включва апарати за изкуствена вентилация на дробовете, предпазни маски, защитно облекло, безконтактни термометри и др. По последни данни заразените с новия коронавирус в цял свят са близо 1,3 милиона, а жертвите - над 70 хиляди.


12:06 ч.: Над 50% от новите заразени в Москва са под 45-годишна възраст

През изтеклото денонощие в Москва са открити 697 нови случая на заразяване с коронавируса; повече от 50 на сто от болните са под 45-годишна възраст. Това съобщи днес столичният оперативен щаб за контрол и мониторинг на ситуацията, предаде ТАСС.
На възраст от 18 до 45 години са 47,5 на сто от новозаразените, 34 на сто са между 46 и 65 години, още 14,5 процента са над 65, а повече от 5 процента сред тях са над 80. Четири процента от новите болни са деца, уточни щабът.
Всички пациенти и хората, общували с тях, вече са под медицинско наблюдение. Едва 4 на сто от заразените са се върнали наскоро от чужбина.
Специалистите за пръв път потвърдиха в Русия над хиляда нови случая на заразяване с коронавируса за денонощие. Общият брой на инфектираните достигна почти 7500 души. Това съобщи днес федералният оперативен щаб за борба с новата инфекция, информира ТАСС.
В Русия са открити през изтеклото денонощие нови 1154 случая - точно 200 повече от предишния максимум, достигнат на 6 април.


11:15 ч.: Япония въведе извънредно положение за 1 месец

Японският министър-председател Шиндзо Абе обяви едномесечно извънредно положение днес, предаде Си Ен Ен.

То ще продължи до 6 май включително и ще обхване седем префектури, засегнати от вируса, включително Токио.

Абе обяви вчера, че ще наложи мярката заради увеличаващите се случаи на зараза.

В новите условия "основната стопанска дейност" ще продължи, общественият транспорт и супермаркетите ще работят. Хората са призовани да стоят у дома и да не предприемат ненужни пътувания.


10:10 ч.: Ухан отменя последните ограничения

Китайският град Ухан, където започна пандемията от коронавируса, отменя тази седмица последните ограничения след повече от два месеца и половина на строга карантина, предаде ДПА.

Животът постепенно се връща по улиците на 11-милионния Ухан. Земеделци, продават ранни зеленчуци.


От полунощ местно време (18:00 ч. българско време) трафикът в Ухан ще се върне към нормалното. Полетите ще бъдат възобновени, на автомобилите ще се разрешава да напускат града, а хората ще могат да ползват влак, при условие че са здрави и наскоро не са имали контакт със заразени пациенти.
Възобновяването на нормалния живот в този 11-милионен град се разглежда като важен сигнал за Китай, че най-лошият етап от кризата е приключил.
Смята се, че новият коронавирус е бил предаден на хората в Ухан от неизвестен животински вид през декември.
От над 80-те хиляди официално регистрирани случаи на заразяване с коронавирус в Китай 50 000 бяха в Ухан. Там бяха регистрирани над 2500 от общо 3300 починали от коронавирус в Китай.


 6:51 ч.: Едно на пет заразени деца в САЩ се нуждае от болнично лечение

До 20 на сто от заразените с коронавируса деца в САЩ се нуждаят от болнично лечение, като най-голяма е вероятността за хоспитализация при бебета, ненавършили 12 месеца, показва първият анализ на болестта сред най-малките пациенти, предаде Ройтерс.
В сравнение с възрастните децата имат по-големи шансове да нямат никакви или само ограничени симптоми, се казва в публикуван вчера анализ на американския Център за контрол и превенция на заболяванията. Това съответства на публикувани изследвания в Китай, според които при децата болестта може да не бъде диагностицирана. Те обаче все още могат да заразят възрастните, които имат значително по-голям шанс да се нуждаят от интензивни грижи (4,5 на сто при възрастните, ненавършили 65 години, спрямо 2 на сто при деца на възраст под 18 години).


5:47 ч.: Сеймът одобри гласуване по пощата за президент в Полша 

Долната камара на полския парламент одобри снощи закон, предвиждащ на президентските избори на 10 май да се гласува по пощата, предадоха ДПА и ТАСС.

Лидерът на "Право и справедливост" Ярослав Качински гласува в Сейма. 


Предстои законът да бъде гласуван от Сената на страната. В негова подкрепа гласуваха депутатите от управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС).
Новата мярка ще позволи произвеждането на национални избори въпреки пандемията, отбелязва ДПА. Освен това законът позволява на председателя на Сейма (долната камара) да отложи президентските избори с една седмица, за да даде повече време за подготвяне на процедурите за гласуване по пощата.
По-рано вчера ПиС не успя да внесе проекта си за разглеждане от Сейма, защото броят на гласувалите "за" и "против" беше еднакъв. На гласуването тази вечер обаче проектът на управляващата партия получи 230 гласа "за" срещу 227 "против". След това долната камара започна веднага работа и три часа по-късно прие проектозакона, отбелязва ТАСС.


4:51 ч.: Коронавирусът не е взел нито една жертва в Китай за последните 24 часа

Коронавирусът не е причинил смърт на нито една жертва в Китай за последните 24 часа, за пръв път от началото на публикуване на статистическите данни, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, като цитират данни на здравните власти.
Новите случаи на заразяване в континентален Китай намаляват от миналия месец. Страната обаче е изправена пред втора вълна от случаи на заразяване, донесени от чужбина, които според здравните власти достигат около 1000 случая.
За последните 24 часа са регистрирани само 32 случая на заразяване, като всички те са при хора, завърнали се от чужбина. Други 12 подозрителни случаи са под наблюдение, както и 30 асимптоматични случая.
В Китай в момента има 1242 потвърдени случая на заболяване, които се лекуват, както и 1033 асимптоматични пациенти, които са подложени на изолация и наблюдение. Общо жертвите на епидемията в Китай достигнаха 3031 от общо 81 740 случая. 


3:02 ч.: Дания се готви за облекчаване на карантинните мерки 

Дания планира да облекчи някои от карантинните мерки, наложени заради коронавируса, предадоха ДПА и Ройтерс.
От 15 април ще подновят работа яслите и детските градини. Учениците от първи до пети клас ще се върнат в учебните стаи, заяви снощи премиерката Мете Фредериксен, според която това е "първата предпазлива фаза" на връщането на страната към нормално функциониране. Датчаните обаче трябва да се подготвят за факта, че наложените ограничения ще останат в продължение на месеци, добави премиерката.

Мете Фредериксен, министър-председателка на Дания.


Дания беше една от първите страни в Европа, предприели стриктни мерки за спиране на разпространението на коронавируса, припомня ДПА. По последни данни в страната бяха регистрирани близо 4700 случая на заразяване и почти 200 души станаха жертва на болестта.


1:50 ч.: Тръмп: САЩ предложиха помощ на докторите, лекуващи Джонсън 

САЩ предложиха помощ на здравния екип на британския премиер Борис Джонсън, заяви президентът Доналд Тръмп, цитиран от ДПА.

"Ще видим дали можем да помогнем. Свързахме се с всички лекари на Борис", каза Тръмп на пресконференция.

Президентът на САЩ добави, че компании, работещи по разработването на лечение за COVID-19, "са пристигнали в Лондон" и са готови да окажат съдействие.

Полицаи пазят болницата "Св. Тома" в Лондон, където беше приет премиерът Борис Джонсън.

"Всички американци се молят за неговото възстановяване", заяви Тръмп.

Освен от Тръмп Джонсън получи пожелания за бързо оздравяване от канадския си колега Джъстин Трюдо, от френския президент Еманюел Макрон и от неговия външен министър Жан-Ив льо Дриан, от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, от главния преговарящ на ЕС за "Брезкит" Мишел Барние и от други международни лидери.


1:38 ч.: Британското правителство продължава с плановете за борба с коронавируса

Британското правителство ще продължи да прилага плановете на премиера Борис Джонсън за борба с коронавируса, докато той се намира в интензивното отделение, заяви външният министър Доминик Рааб, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

Външният министър на Великобритания Доминик Рааб.


Джонсън беше преместен снощи в интензивното отделение на лондонска болница, след като симптомите му се влошиха. Според канцеларията му обаче той е в съзнание. Външният министър Доминик Рааб заяви, че е бил помолен да го замества "където се налага".

"Работата на правителството ще продължи", подчерта Рааб. "Премиерът е в сигурни ръце и правителството ще продължи да се фокусира върху задачата да гарантира, че продължаваме да следваме инструкциите на премиера и плановете, целящи да победим коронавируса и да преведем страната през това предизвикателство." 


0:07 ч.: Италия: Правителството дава €400 млрд. евро на засегнатите от коронавируса предприятия

Италианското правителство реши тази вечер да се деблокират 400 милиарда евро налични средства, за да се подпомогнат предприятията срещу епидемията от коронавируса, предаде Франс прес.

В Рим вече има отворени отново улични пазари, но при строги мерки за сигурност.


Средствата ще бъдат предназначени за всички предприятия - големи, средни и малки. 200 милиарда ще бъдат предназначени за вътрешния пазар, а 200 милиарда - за да се подкрепи износът, заяви на пресконференция снощи премиерът Джузепе Конте.
Средствата ще бъдат използвани за публични гаранции на заемите. В комбинация с обявения през март пакет от стимули те ще позволят на банките да дадат кредити на стойност над 750 милиарда евро, за да се опитат да предотвратят колапса на третата най-голяма икономика в еврозоната.


0:05 ч.: Карабинери ще разнасят пенсиите в Италия 

Италианските пощи ще използват помощта на карабинерите, които да доставят пенсиите, в опит да намалят възможността за заразяване, предаде Ройтерс.
Италианските пощи съобщиха, че са подписали споразумение с карабинерите, които са част от полицейските сили, но имат и военни задължения. По силата на новата договореност пенсионерите, навършили 75 години, могат да разрешат на служители на реда да им теглят пенсиите и да им доставят парите.
Споразумението засяга около 23 000 души в Италия. То ще остане в сила до отмяната на извънредната ситуация, се казва в съвместно изявление на италианските пощи и карабинерите.
През миналия месец пощите решиха пенсиите да бъдат получавани в продължение на шест дни, за да се избегнат опашки пред гишетата.
Вчера броят на официално регистрираните в Италия смъртни случаи, дължащи се на коронавируса, беше 15 877, близо една трета от жертвите по света, отбелязва Ройтерс.


0:00 ч.: СЗО препоръча ограничителните мерки за коронавируса да се отменят постепенно

Шефът на програмата за извънредни здравни ситуации на СЗО доктор Майкъл Райън заяви, че страните, които искат да отменят ограничителните си мерки за коронавируса, трябва да го правят постепенно, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

"Карантината в много ситуации е доказала ефективността си за предотвратяване на разпространението на коронавируса. Тази карантина обаче води и до сериозни икономически затруднения", отбеляза той, но подчерта, че "вероятно ще бъде лоша идея да се отменят всички ограничителни мерки едновременно".

Тези ограничения според Райън трябва да отменят стъпка по стъпка успоредно с анализ на данните и укрепване на здравните системи за избягване на появата на нови случаи. Трябва да има готови системи за засичане на случаи, проследяване на контакти, карантиниране на възможни заразени и масово тестване, изтъкна експертът от СЗО.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.