Иде ремонт на ремонта на решението на Народното събрание, чийто първоналачен замисъл уж бе депутатите да замразят заплатите си в извънредно положение и да преценяват сами дали да правят дарения в кризата.

След дълги дебати, в понеделник късно вечерта - идеята бе отново "ремонтирана" - с намерение от страна на ГЕРБ депутатите не просто да замразят заплатите си, но и да ги даряват в пълен обем след отчисленията на осигуровки на Министерството на здравеопазването.

В крайна сметка обаче - по формално предложение на ГЕРБ, но с абсолютно единодушна подкрепа при гласуването и от "Обединени патриоти", и от БСП и ДПС, и от "Воля", се прие текст, с който се стигна до неполучаване на заплати до края на извънредното положение не само от народните представители, не само от премиера и министрите, но дори от ръководителите на държавни и изпълнителни агенции. А заради изтърваните думички "и техните политически кабинети" - заплатите и на зам.-министри, но и на министерските съветници, и на шефовете на пресцентрове в изпълнителната власт също ще отиват по сметка на МЗ.

Така - заради недомислици при взимане на решения с идея да се харесат на "народа", без възнаграждение осъмна членът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса доц. Ангел Кунчев - просто защото се води член на политическия кабинет на здравния министър - в качеството си на главен здравен инспектор на държавата. 

Доц. Кунчев е фрапиращият пример за последиците от случилото се. Но не е само той без заплата сред хората, които също имат отговорности в коронакризата.

Кой, освен доц. Кунчев, ще работи без пари?

Ясно бе още при дебатите в късните часове, че идеята - и на ГЕРБ, и на "гордите от решението на парламента" - по собствените им думи, които гласуваха "за" недомислиците, бе само политически лица - депутати, министри и заместниците им - да "покажат солидарност" към народа. В стремежа си да направят този ход, от който, предполага се, биха получили политически дивидент, резултатът е горе-долу следният:

Освен главният здравен инспектор на републиката в лицето на доц. Кунчев, заради това, че ръководителите на агенции също остават без заплати в извънредното положение, такива няма да получат, например, и в ръководството на Агенцията по заетостта. Това е държавната изпълнителна структура към социалното министерство, която в кризата има доста работа покрай шоковия ръст на безработицата. А бе натоварена и с цялата дейност по обезпечаване на мярката 60/40 за подпомагане на бизнеса и работниците в извънредното положение. 

Без заплата по силата на решението на Народното събрание от 6 април, ще е и ръководството на държавния резерв - още една институция с доста работа покрай извънредното положение заради коронавируса. Резервът също, според административния регистър, е една от 12-те държавни агенции. 

В кюпа са още Националният статистически институт, Агенцията за закрила на детето и дори спецслужбите - ДАНС, Държавна агенция "Разузнаване", Държавна агенция "Технически операции" - пак според официалния административен регистър на държавните агенции.

Изпълнителните агенции пък са общо 29 на брой, като тази по заетостта е една от тях. Но ръководителите на всички останали също ще даряват заплатите си на здравното министерство, ако решението на Народното събрание не бъде променено.

Тук са примерно Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта, тази за хората с увреждания, медицинският надзор и Агенцията по лекарствата. И още - Агенцията по вписванията, която е принципал на Търговския регистър, Агенцията по обществените поръчки...

Определението що е то "политически кабинет", пък се намира в Закона за администрацията. Това е следващото нещо, с което авторите на решението на Народното събрание с даряването на заплати са пропуснали да се съобразят. И заради което доц. Кунчев остава без заплата. 

Става дума за чл. 28 (2) от закона, който гласи следното: 

В политическия кабинет на министър-председателя се включват началникът на кабинета, говорителят, парламентарният секретар и ръководителят на звеното за връзки с обществеността.

В политическия кабинет на министъра се включват заместник-министрите, началникът на кабинета, парламентарният секретар и ръководителят на звеното за връзки с обществеността, а в политическия кабинет на министъра на външните работи - и говорител.

В политическия кабинет на председателя на държавна агенция се включват заместник-председателите и експертът, отговарящ за връзките с обществеността.

В резултат - всички споменати също няма да получават месечните си възнаграждения.

"Ремонт на ремонта" на решението на парламента

Изобщо до идеята депутатите да направят нещо по въпроса със заплатите си се стигна, след като стана ясно, че заплатите им, а оттам и тези на президента, Министерски съвет, съдебната власт и т.н., ще бъдат индексирани в посока нагоре. Макар това да бе интерпретирано в различни медии като "депутатите си увеличават заплатите" - това не е вярно. Според финансовите правила базовата заплата на депутат е равна на три средномесечни заплати в обществения сектор. Според позицията на съответния избраник - председател, зам.-председател, шеф на група или на комисия - има надбавки. Възнагражденията на президент, премиер, шефове на съдилища са функция на сметките по-горе. А каква ще е базовата заплата на практика зависи от данните на Националния статистически институт за средномесечната заплата. Преизчислението пък става автоматично на всяко тримесечие - ако средната заплата в обществения сектор расте - расте и тази на споменатите лица, ако намалява - намалява и тяхната. 

Освен ако Народното събрание с изрично решение не направи нещо друго - временно. Е, направи го. Въпреки че Красимир Ципов от ГЕРБ, който формално предложи описаното дотук, се опита да се поправи късно в понеделник и да извади поне политическите кабинети от решението. Но - от ДПС и БСП въстанаха, защото не беше спазена парламентарната процедура. 

Според източници на Клуб Z, в най-скоро време недомислицата ще бъде поправена. Тоест - парламентът ще се събере за нови дебати по повод заплатите си и тези на министрите. В условията на извънредно положение депутатите не заседават редовно - а само когато се налага поради нужда от спешни решения по отношение на извънредното положение. 

Останалите без заплата от 6 април вече трябва да са получили парите си за март, така че под въпрос са заплатите им за април. Очаква се ревизия на приетите текстове преди това, твърдят източниците ни. Как точно ще изглежда новия вариант за дарени заплати - предстои да видим. Вероятно без пари до края на кризата, които ще отиват по сметка в МЗ, ще останат само депутатите и министрите. Съдбата на възнагражденията на за зам.-министрите предстои да се реши.  

Народното събрание има и други поводи за извънредна сбирка - според запознати се очаква отговор от Европейската комисия по промените в Закона за енергетиката. Става дума за връщането на пари със задна дата от "Булгаргаз" към клиентите му заради новите цени на природния газ, договорени с "Газпром експорт". Заради отказа на държавата да възстановява надвзети суми и за купувачите на свободния пазар на руски газ от държавната компания, обединеният бизнес поиска оставката на министър Теменужка Петкова. А по този повод проектът бе временно "замразен".