"Предвид повишеното търсене за великденските празници на традиционните продукти - агнешко месо, яйца, включително боядисани, както и на боя за яйца, Софийската градска прокуратура е разпоредила незабавна проверка на Областната дирекция по безопасност на храните - град София."

Това съобщават от пресцентъра на държавното обвинение. От Агенцията по безопасност на храните ще трябва да правят проверки на магазини, избрани на случаен принцип.

Цялата операция е "с цел реализиране на генерална превенция спрямо некоректни практики от страна на търговци, производители и други лица по веригата".

Държавните обвинители откликват:

"Поводът за това са станали множество публикации в електронни медии за недобросъвестна търговска практика за продажба на ярешко месо вместо агнешко."

За всеки проверен обект инспекторите ще изготвят доклад за администратини нарушения, както и евентуално "установени данни за извършено престъпление от общ характер". Забележително е, че проверката се извършва от висшестоящата Градска прокуратура, а не примерно от ниското ниво - Районната.

Напомняме, че при възникването на пандемията от коронвирус от МВР и прокуратурата обещаваха тежки присъди за спекуланти, които завишават неоправдано цените, но досега не се е чуло за образувано дори едно производство.

Ето и цялото съобщение: 

Софийска градска прокуратура е разпоредила извършване на проверка на БАБХ на предлагани в търговската мрежа хранителни продукти.

Софийската градска прокуратура е възложила извършване на проверка с цел реализиране на генерална превенция спрямо некоректни практики от страна на търговци, производители и други лица по веригата на снабдяване в търговската мрежа.

Поводът за това са станали множество публикации в електронни медии за недобросъвестна търговска практика за продажба на ярешко месо вместо агнешко.

Предвид повишеното търсене за великденските празници на традиционните продукти - агнешко месо, яйца, включително боядисани, както и на боя за яйца, СГП е разпоредила незабавна проверка на Областната дирекция по безопасност на храните - град София. Същата следва на случаен принцип да определи търговски обекти, предлагащи горните стоки, които да инспектира на място. Контролните органи ще проверяват произхода и правилното съхранение на суровини и храни, коректното им етикетиране и маркировка. Указано е за всеки проверен обект да се изготвя нарочен доклад, включващ данни, както за констатираните нарушения, за които са били съставени актове, така и за установени данни за извършено престъпление от общ характер.

В срок до 24.04.2020 г. обобщен доклад за предприетите действия по възложената проверка следва да бъде предаден в Софийската градска прокуратура.