Article_top

Пандемията от коронавируса не бива да е картбланш за погазване на човешките права, предупреди днес Върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет. Жена на 107 години се е възстановила от коронавируса в Нидерландия, с което е станала може би най-възрастният пациент в света, оцелял в пандемията. Испания и Италия се надяват, че пандемията е стигнала пика си в техните територии и предвиждат скорошно отхлабване на ограниченията. Премиерите им обаче предупреждават, че това ще става бавно и поетапно и че "слизането" ще бъде трудно като "изкачването". Икономическите последствия от коронавируса могат да върнат някои страни в света към вече забравени нива на бедност, предупреждава хуманитарната организация "Оксфам". Германски съд постанови, че забраната за великденските служби по време на пандемия е законна. Британският премиер Борис Джонсън, който остава в интензивното отделение на лондонска болница, изглежда по-добре, каза американският президент Доналд Тръмп. Водената от Саудитска Арабия коалиция срещу подпомаганите от Иран бунтовници хуси в Йемен обяви двуседмично примирие и готовност за мирни преговори. Какво друго се случи снощи и днес на коронавирусния фронт вижте в нашата редовна международна хроника.


19:50 Новите случаи и жертвите в Италия пак растат

Италия съобщи за по-голям брой нови случаи на коронавирус и жертви днес, докато правителството обмисля да продължи националните карантинни мерки, предаде Блумбърг.

Интензивно отделение в римката болница "Сан Филипо Нери".

Гражданската защита обяви 4 204 нови случаи на болестта в сравнение с 3 836 ден по-рано. Италия е регистрирала 610 смъртни случая, свързани с вируса през последните 24 часа, сравнено с 542 предния ден. Tака общият брой на починалите от COVID-19  в страната става 18 279 а общият брой на потвърдените случаи е 143 626.


19:24 Франция увеличава стойността на антикризисните мерки повече от два пъти

Френското правителство днес увеличи повече от два пъти очакваните разходи по мерките за отговор на кризата, които трябва да отразят най-дълбоката рецесия от Втората световна война насам, тласкайки бюджетния дефицит и държавния дълг до рекордни нива, предаде Ройтерс.

Министърът на финансите на Франция Брюно Льо Мер

Финансовият министър Брюно Льо Мер каза пред в."Еко", че правителството сега очаква кризисният му пакет да струва 100 милиарда евро - над 4% oт БВП и далече над очакваните 45 милиарда евро преди по-малко от месец.


19:04 Унгария продължава ограниченията за неопределено време

Правителството на Унгария продължи днес за неопределено време ограниченията на свободата на движение заради увеличаването на установените случаи на коронавирус, а министър-председателят Виктор Орбан призова гражданите да спазват мерките по време на великденските празници, предаде Ройтерс.

Виктор Орбан

Унгария досега официално е регистрирала 980 заразени и 66 починали, но властите признават, че броят на случаите може да е много по-голям и че страната сега навлиза в пиковата фаза на епидемията.

Орбан каза, че тази година условията не позволяват унгарците да празнуват традиционно, т.е. да пътуват, за да се съберат с роднините. Ще трябва да се откажат и от фолклорната традиция мъжете да пръскат жените с вода или с парфюм за плодовитост.

Орбан каза, че полицейският час е дал добри резултати и че правителството ще обсъжда необходимостта от запазване на ограниченията всяка седмица.


17:06 Германски съд постанови, че забраната за великденските служби по време на пандемия е законна

Властите имат правомощията да забраняват религиозни служби с богомолци по време на пандемията от новия коронавирус, постанови днес германски съд, предаде ДПА.

Снимка АП/БТА

Съдът в Мюнхен отхвърли спешната жалба на католически адвокат, оспорващ забраната на религиозните служби. Мюнхенският адвокат искаше да чества Великден по традиционния начин, въпреки карантината, наложена от баварските власти. В жалбата си адвокатът твърдеше, че забраната нарушава неговата правото на свобода на практикуване на религия, гарантирана от германската констутиция. Отхвърляйки жалбата, съдът обаче заяви, че разрешението за религиозни служби би могло да бъде дадено на индивидуална основа по изключение.


15:57 ООН: Пандемията от коронавируса не е картбланш за погазване на правата на човека

Пандемията от коронавируса не бива да е картбланш за погазване на човешките права, предупреди днес Върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет, критикувайки неограничените правомощия, приети от някои страни, предаде Франс прес. Може да са необходими извънредни мерки за справяне с тази кризисна ситуация в общественото здравеопазване, но извънредната ситуация не е картбланш за пренебрегване на задълженията по отношение на правата на човека, каза Бачелет на видеоконферентно заседание на базирания в Женева Съвет по правата на човека, първото в историята на тази институция. Извънредните мерки трябва да са необходими и пропорционални, отбеляза тя и изрази дълбоко безпокойство от приетите от някои страни неограничени кризисни правомощия.


15:50 Жена на 107 години се възстанови от коронавируса в Нидерландия

Събирач на лалета от Амстердам. Снимка АП/БТА

Жена на 107 години се е възстановила от коронавируса в Нидерландия, с което е станала може би най-възрастният пациент в света, оцелял в пандемията, предаде Ройтерс, като се позова на местна медиа. Холандката Корнелия Рас се заразила на 17 март, ден след своя 107-и рожден ден, пише местният вестник "Алгемен дагблад". Преди това тя присъствала на литургия в черква заедно с други обитатели на своя старчески дом. Впоследствие тя и още 40 богомолци били диагностицирани като носители на вируса. Дванайсет човека от тази групи вече са починали, но в понеделник лекарите казали на Корнелия Рас, че е победила заразата. По думите на роднини на възрастната дама тя не взема лекарства, все още ходи и всяка вечер коленичи, за да благодари на Бога.


14:27 ч.: Израелците ще могат да излизат от домовете си след вдигането на полицейския час за Пасхата

Израелците отново могат да напускат жилищата си от днес сутринта, след като вече изтече срокът на ограниченията по повод празника Пасха (Песах), предаде ДПА.

Тел Авив. Снимка АП/БТА

Заради празника, на който евреите честват в семейна среда библейското бягство на народа им от Египет, от 15 ч. вчера до 7 ч. тази сутрин хората нямаха право да напускат жилищата си по никаква причина. Забраната не се отнасяше за населените места, където мнозинството от жителите не са евреи.
До петък сутринта остава в сила забраната за междуградски пътувания, а в Ерусалим хората не могат да напускат кварталите си. 

14:05 ч.: Полицията в Манчестър е регистрирала за четири дни 1132 нарушения на забраните заради заразата

Полицията във втория по големина британски град Манчестър прикани днес обществеността да спазва забраната за събирания на много хора на едно място, след като в разстояние на четири е прекратила над 660 празненства, предаде ДПА. Полицията в т.нар. Голям Манчестър изрази загриженост, че все повече хора пренебрегват ограниченията през четиридневната великденска ваканция при прогнозите за хубаво време. От събота до вторник властите са регистрирали 1132 нарушения на забраните, сред които 494 домашни и 166 улични празненства, както и десетки спортни прояви и събирания в паркове.


13:58 ч.: Италианка бе глобена 400 евро, след като се возила 4 часа в автобус, за да убие скуката

Италианка, която се повозила 4 часа в автобус, за да убие скуката в условията на масови ограничения заради новия коронавирус, си навлече 400 евро глоба, предаде Франс прес, като се позова на агенция АДЖИ. Любопитната случка станала в североизточния град Триест. Шофьорът на няколко пъти помолил жената да слезе, но тя отказала. Тогава той повикал полицейски патрул и нарушителката била свалена и глобена. Жената спокойно обяснила на полицаите, че вече не издържала вкъщи. В Италия всички излизания навън са забранени освен по професионални и здравни причини.

13:09 ч.: Санчес: Стигнахме пика. Скоро ще можем да постепенно да отхлабим мерките

Испания скоро ще започне процес на деескалация на сегашните забранителни мерки за ограничаване на въздействието на пандемията от новия коронавирус, каза днес министър-председателят Педро Санчес. Той поиска от парламента да одобри молбата му да продължи извънредното положение в страната до 26 април, предаде Си Ен Ен.

“Ние стигнахме до пика и сега започва деескалацията”, каза Санчес пред почти празния парламент, докато депутатите работеха от домовете си.

Той обаче предупреди, че връщането към нормалния живот ще бъде “постепенно” и съответно на дълбочината на сегашната здравна криза.

“Изкачването беше трудно, както ще бъде трудно и слизането", каза Санчес. “Изправени сме пред най-голямата заплаха за общественото здраве на планетата от грипа през 1918 г."

Премиерът каза, че възстановяването на нормалните дейности ще става поетапно.

“Последното нещо, което трябва да позволим, е стъпка назад", защото тя би била повече от неуспех, "това би било нов взрив на вируса”.

Санчес каза, че “Eвропа не може да си позволи да погледне встрани” и призова депутатите да се обединят, за да поискат обединен европейски отговор на кризата. 

“Европейският съюз е в опасност, ако няма солидарност срещу вируса”, каза той.

Премиерът каза, че правителството му работи по план за връщане на страната към някаква форма на нормалност, но предупреди:

"Не можем дори да знаем към какъв вид нормалност се връщаме."

Испания е втората най-тежко засегната от коронавируса страна в света досега след САЩ. Тя има почти 150 000 потвърдени случаи на зараза, а починалите днес са 14 792.


11:57 ч.: Италия може да отмени някои ограничения в края на април 

Италия може да започне от края на април да премахва постепенно някои от ограниченията, въведени с цел спиране на заразата с COVID-19, ако разпространението на болестта продължи да се забавя. Това каза днес премиерът Джузепе Конте в интервю за Би Би Си.
"Трябва да изберем сектори, които да подновят дейността си. Ако учените дадат одобрение, можем да започнем да отхлабваме някои мерки още в края на този месец", каза Конте в ефира на британската телевизия.

Джузепе Конте, министър-председател на Италия


Пет поредни дни намалява броят на пациентите в интензивните отделения, а броят на починалите вчера бе по-малък от този във вторник, отбеляза Ройтерс. Това породи надежди, че ситуацията се успокоява, въпреки че вчера новите случаи на заразени бяха с около 800 повече, отколкото във вторник.
Клонове на работодателската лобистка група "Конфиндустрия" от северните области Ломбардия, Венето, Пиемонте и Емилия-Романя, където са съсредоточени 45 процента от цялото италианско производство, призоваха вчера правителството да изготви "пътна карта" за връщане към работа.

"Ще дойде краят на Европа", ако тя на развърже кесията си, каза още Конте, визирайки нуждата от финансова солидарност в ЕС с най-тежко засегнатите от пандемията негови страни членки.


11:01 ч.: Ю Ту дари €10 млн. на медиците в Ирландия

Ирландската рок група Ю Ту е дарила 10 милиона евро (10,9 милиона долара) за подпомагане на борбата срещу коронавируса в страната, предаде ДПА, позовавайки се на местни медии.


Средствата ще бъдат използвани в подкрепа на здравните служители и за закупуване на лична защитна екипировка за борещите се на първа линия.
Част от медицинското оборудване, финансирано от Боно и компания, вече е пристигнало на летището в Дъблин.
Ю Ту от години се ангажира с редица политически и социални проекти, припомня агенцията.
Според официалните данни от сряда вечерта заразените с коронавируса в Ирландия са близо 6000. Смъртните случаи вследствие на усложнения, свързани със заразата, са 235.


10:51 ч.: Заразата се усилва в Япония и Индия, кривите се изравняват в Европа 

Коронавирусните инфекции рязко се увеличават в Япония и създават горещи огнища в пренаселените градове на Индия, също като в САЩ, а някои от най-зле пострадалите европейски страни обмислят кога да започнат да отхлабват забраните, които помогнаха да ограничат заразата, пише днес Асошиейтед прес.

Япония за първи път докладва за над 500 нови случая вчера, тревожно повишение, тъй като тя има най-старото население в света, а COVID-19 се отразява особено сериозно на възрастните. Министър-председателят Шиндзо Абе обяви извънредно положение, но не и забрана за излизане в Токио и шест други префектури по-рано тази седмица. Компаниите в третата най-голяма икономика в света бавно преминаха към работа у дома и много пътуващи бяха по улиците на Токио както обикновено.

Работници мигранти от други щати се редят на опашка за пакети с храна в Мумбай, Индия, по време на карантинните мерки.

Индия, на чието население от 1,3 милиарда души е забранено да излиза до другата седмица, изолира десетки огнища на заразата във и около столицата Ню Делхи и ще снабдява жителите им с храна и лекарства, докато не им позволява да излизат. Броят на потвърдените случаи надвишава  5000, 166 са починалите според индийското здравно министерство.

Междувременно кривите на жертвите, хоспитализациите и новите инфекции се изравняват в страни като Италия и Испания, които заедно имат повече от 30 000 починали. Дори Ню Йорк вижда окуражаващи знаци сред унинието. В същото време политици и здравни служители предупреждават, че кризата е далече от края си и че може да дойде втора катастрофална вълна, ако страните свалят гарда твърде скоро.


9:46 ч.: Лагард: Да не се фиксираме върху корона облигациите

Eвропа не бива да се фиксира върху идеята за емисия на корона облигации чрез специално създаден европейски спасителен фонд, каза председателката на Европейската централна банка Кристин Лагард в интервю, публикувано днес.

Кристин Лагард (в средата) на пресконференция на ЕЦБ във Франкфурт.

"Не мисля, че трябва да се фиксираме върху корона облигациите. В Европа нещата отнемат малко повече време, отколкото ни се иска, но винаги намираме решение", каза тя пред френския вестник "Паризиен".

Тя добави, че може да има други форми на солидарност между европейските страни като общи разходи от споделен бюджет или възстановителен фонд за  финансиране на повече инвестиции в зелен растеж и дигитализация след сегашната криза. 


9:32 ч.: Над $5 трилиона ще бъдат икономическите щети от коронавируса по света

Икономическите щети от коронавируса по света ще надхвърлят 5 трилиона долара в рамките на две години, прогнозира днес Блумбърг. 

"Светът навлиза в най-дълбоката рецесия в мирно време след 30-те години на миналия век", пише агенцията.

Според нея рецесията ще бъде краткотрайна, но възстановяването от нея ще отнеме време. 


9:11 ч.: Изследване: Почти половината германци обясняват положението на Италия и Испания с лошо управление

Почти половината германци смятат, че кризите от коронавируса в Италия и Испания са причинени от лошото управление, показва социологическо изследване, цитирано от европейското издание на "Политико".

Четиридесет и пет процента от анкетираните 1500 германци посочват това като главна причина за големия брой заразени и починали в двете държави в Южна Европа според изследването на статистическата агенция "Редфийлд & Уилтън стратеджис", проведено на 5 и 6 април.

Двадесет и два процента не са съгласни с това твърдение. 

Германия е сред държавите, които се противопоставят на идеята на Италия, Испания и още седем държави членки на ЕС за т.нар. корона облигации, т.е. споделен дълг, който 19-те членки от еврозоната да емитират, за да съберат средства за справяне с икономическите последствия на COVID-19.

Германия, Холандия и други северни държави не желаят да споделят финансови задължения със страни, известни с по-крехките си банкови системи, по-големи публични дългове и по-слаба фискална дисциплина.


4:35 ч.: Кризата с COVID-19 може да върне света към нивата на бедност отпреди 30 години

Кризата с разпространението на коронавируса,отнел вече живота на повече от 83 хиляди души по света и нанесъл огромни щети на икономиката, може да тласне към бедност около половин милиард души в света. Това се казва в доклад на базираната в Найроби благотворителна организация "Оксфам", разпространен преди годишната среща на Международния валутен фонд и Световната банка, която е другата седмица, предаде Ройтерс.

В документа се пресмята какво ще е въздействието на кризата върху бедността по света, имайки предвид намаляващите приходи на домакинствата или намаленото потребление.

"Бързо развиващата се икономическа криза е по-дълбока от световната финансова криза от 2008 година", се казва в доклада.

Приблизителни оценки сочат, че независимо от сценария глобалната бедност може да се увеличи за пръв път от 1990 г. Това може да върне някои страни към равнищата на бедност отпреди около трийсет години, се казва в доклада на "Оксфам".


1:54 ч.: Британският премиер изглежда е по-добре, каза Тръмп

Британският премиер Борис Джонсън, който е болен от COVID-19 и е в интензивно отделение, изглежда е по-добре, заяви американският президент Доналд Тръмп, който каза, че е разговарял с представители на Обединеното кралство, но не уточни с кого, предаде Ройтерс.

Полицаи пазят болницата "Св.Тома" в Лондон, където беше приет премиерът Борис Джонсън.

"Току-що говорих с представители на Обединеното кралство и мисля, че техният велик премиер днес е много по-добре или поне по-добре", каза Тръмп пред репортери на брифинг за епидемията от новия коронавирус.

Американският президент каза, че Джонсън несъмнено е преживял тежък момент и все още му предстои битка с болестта, но хубавото е, че изглежда той е по-добре.

Британският министър на финансите Риши Сунак каза тази сутрин, че Джонсън вече може да се изправя до седнало положение в леглото и да разговаря с персонала в интензивното отделение.


1:31 ч.: САЩ са на второ място след Италия по брой на смъртни случаи от коронавируса

Смъртните случаи в САЩ в резултат на коронавируса надхвърлиха вчера 14 600 , предаде Ройтерс, позовавайки се на свое преброяване. Това поставя САЩ на второ място по брой починали след Италия, която е съобщила за 17 669 смъртни случая. Трета е Испания с 14 555.

Според изчисленията на Ройтерс във вторник в САЩ е бил поставен нов рекорд - над 1900 починали за един ден.

Властите предупредиха американците да очакват тази седмица тревожно високи нива на смъртност от COVID-19.

Тела на починали са подредени на стелажи в хладилен контейнер в болница на еврейски център в Бруклин, Ню Йорк.

За втори пореден ден в САЩ са регистрирани около 2000 смъртни случаи, свързани с новия коронавирус, предаде Франс прес, цитирайки данните на университета "Джонс Хопкинс".

Те са към 20,30 ч. местно време в сряда. Починалите вчера са 1973, малко повече от смъртните случаи за предходното денонощие, които бяха 1939. Общо смъртните случаи в САЩ стават 14 695. Така САЩ надминават Испания, която е с 14 555 починали, но остават приблизително на равнището на Италия - 17 669.

Общият брой на заразените в САЩ е 430 376, оздравели са 23 707, предаде ТАСС, цитирайки американския университет. Основното огнище на епидемията продължава да е щатът Ню Йорк, където последните 24 часа са починали още 779 души. 


1:16 ч.: Коалицията начело със Саудитска Арабия обяви двуседмично примирие в Йемен

Ръководената от Саудитска Арабия коалиция, която се бие в Йемен със свързаните с Иран бунтовници хуси, обяви спиране на огъня за две седмици, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Бунтовници хуси в Йемен.

То влиза в сила днес в 12 часа на обяд и може да бъде удължено, съобщи саудитската информационна агенция, позовавайки се на говорител на саудитската коалиция. Решението е взето в отговор на призива на специалния пратеник на ООН Мартин Грифитс за спиране на бойните действия заради пандемията от коронавируса.

По време на спирането на огъня коалицията, която подкрепя международно признатото правителство на Йемен, ще подпомогне усилията на ООН да подготви почвата за мирни преговори. Идеята е да се организира среща между международно признатото правителство и хусите, в която да участват и военни от коалицията, предаде ДПА.
 


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.

Ключови думи
 

Пандемията от коронавируса не бива да е картбланш за погазване на човешките права, предупреди днес Върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет. Жена на 107 години се е възстановила от коронавируса в Нидерландия, с което е станала може би най-възрастният пациент в света, оцелял в пандемията. Испания и Италия се надяват, че пандемията е стигнала пика си в техните територии и предвиждат скорошно отхлабване на ограниченията. Премиерите им обаче предупреждават, че това ще става бавно и поетапно и че "слизането" ще бъде трудно като "изкачването". Икономическите последствия от коронавируса могат да върнат някои страни в света към вече забравени нива на бедност, предупреждава хуманитарната организация "Оксфам". Германски съд постанови, че забраната за великденските служби по време на пандемия е законна. Британският премиер Борис Джонсън, който остава в интензивното отделение на лондонска болница, изглежда по-добре, каза американският президент Доналд Тръмп. Водената от Саудитска Арабия коалиция срещу подпомаганите от Иран бунтовници хуси в Йемен обяви двуседмично примирие и готовност за мирни преговори. Какво друго се случи снощи и днес на коронавирусния фронт вижте в нашата редовна международна хроника.


19:50 Новите случаи и жертвите в Италия пак растат

Италия съобщи за по-голям брой нови случаи на коронавирус и жертви днес, докато правителството обмисля да продължи националните карантинни мерки, предаде Блумбърг.

Интензивно отделение в римката болница "Сан Филипо Нери".

Гражданската защита обяви 4 204 нови случаи на болестта в сравнение с 3 836 ден по-рано. Италия е регистрирала 610 смъртни случая, свързани с вируса през последните 24 часа, сравнено с 542 предния ден. Tака общият брой на починалите от COVID-19  в страната става 18 279 а общият брой на потвърдените случаи е 143 626.


19:24 Франция увеличава стойността на антикризисните мерки повече от два пъти

Френското правителство днес увеличи повече от два пъти очакваните разходи по мерките за отговор на кризата, които трябва да отразят най-дълбоката рецесия от Втората световна война насам, тласкайки бюджетния дефицит и държавния дълг до рекордни нива, предаде Ройтерс.

Министърът на финансите на Франция Брюно Льо Мер

Финансовият министър Брюно Льо Мер каза пред в."Еко", че правителството сега очаква кризисният му пакет да струва 100 милиарда евро - над 4% oт БВП и далече над очакваните 45 милиарда евро преди по-малко от месец.


19:04 Унгария продължава ограниченията за неопределено време

Правителството на Унгария продължи днес за неопределено време ограниченията на свободата на движение заради увеличаването на установените случаи на коронавирус, а министър-председателят Виктор Орбан призова гражданите да спазват мерките по време на великденските празници, предаде Ройтерс.

Виктор Орбан

Унгария досега официално е регистрирала 980 заразени и 66 починали, но властите признават, че броят на случаите може да е много по-голям и че страната сега навлиза в пиковата фаза на епидемията.

Орбан каза, че тази година условията не позволяват унгарците да празнуват традиционно, т.е. да пътуват, за да се съберат с роднините. Ще трябва да се откажат и от фолклорната традиция мъжете да пръскат жените с вода или с парфюм за плодовитост.

Орбан каза, че полицейският час е дал добри резултати и че правителството ще обсъжда необходимостта от запазване на ограниченията всяка седмица.


17:06 Германски съд постанови, че забраната за великденските служби по време на пандемия е законна

Властите имат правомощията да забраняват религиозни служби с богомолци по време на пандемията от новия коронавирус, постанови днес германски съд, предаде ДПА.

Снимка АП/БТА

Съдът в Мюнхен отхвърли спешната жалба на католически адвокат, оспорващ забраната на религиозните служби. Мюнхенският адвокат искаше да чества Великден по традиционния начин, въпреки карантината, наложена от баварските власти. В жалбата си адвокатът твърдеше, че забраната нарушава неговата правото на свобода на практикуване на религия, гарантирана от германската констутиция. Отхвърляйки жалбата, съдът обаче заяви, че разрешението за религиозни служби би могло да бъде дадено на индивидуална основа по изключение.


15:57 ООН: Пандемията от коронавируса не е картбланш за погазване на правата на човека

Пандемията от коронавируса не бива да е картбланш за погазване на човешките права, предупреди днес Върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет, критикувайки неограничените правомощия, приети от някои страни, предаде Франс прес. Може да са необходими извънредни мерки за справяне с тази кризисна ситуация в общественото здравеопазване, но извънредната ситуация не е картбланш за пренебрегване на задълженията по отношение на правата на човека, каза Бачелет на видеоконферентно заседание на базирания в Женева Съвет по правата на човека, първото в историята на тази институция. Извънредните мерки трябва да са необходими и пропорционални, отбеляза тя и изрази дълбоко безпокойство от приетите от някои страни неограничени кризисни правомощия.


15:50 Жена на 107 години се възстанови от коронавируса в Нидерландия

Събирач на лалета от Амстердам. Снимка АП/БТА

Жена на 107 години се е възстановила от коронавируса в Нидерландия, с което е станала може би най-възрастният пациент в света, оцелял в пандемията, предаде Ройтерс, като се позова на местна медиа. Холандката Корнелия Рас се заразила на 17 март, ден след своя 107-и рожден ден, пише местният вестник "Алгемен дагблад". Преди това тя присъствала на литургия в черква заедно с други обитатели на своя старчески дом. Впоследствие тя и още 40 богомолци били диагностицирани като носители на вируса. Дванайсет човека от тази групи вече са починали, но в понеделник лекарите казали на Корнелия Рас, че е победила заразата. По думите на роднини на възрастната дама тя не взема лекарства, все още ходи и всяка вечер коленичи, за да благодари на Бога.


14:27 ч.: Израелците ще могат да излизат от домовете си след вдигането на полицейския час за Пасхата

Израелците отново могат да напускат жилищата си от днес сутринта, след като вече изтече срокът на ограниченията по повод празника Пасха (Песах), предаде ДПА.

Тел Авив. Снимка АП/БТА

Заради празника, на който евреите честват в семейна среда библейското бягство на народа им от Египет, от 15 ч. вчера до 7 ч. тази сутрин хората нямаха право да напускат жилищата си по никаква причина. Забраната не се отнасяше за населените места, където мнозинството от жителите не са евреи.
До петък сутринта остава в сила забраната за междуградски пътувания, а в Ерусалим хората не могат да напускат кварталите си. 

14:05 ч.: Полицията в Манчестър е регистрирала за четири дни 1132 нарушения на забраните заради заразата

Полицията във втория по големина британски град Манчестър прикани днес обществеността да спазва забраната за събирания на много хора на едно място, след като в разстояние на четири е прекратила над 660 празненства, предаде ДПА. Полицията в т.нар. Голям Манчестър изрази загриженост, че все повече хора пренебрегват ограниченията през четиридневната великденска ваканция при прогнозите за хубаво време. От събота до вторник властите са регистрирали 1132 нарушения на забраните, сред които 494 домашни и 166 улични празненства, както и десетки спортни прояви и събирания в паркове.


13:58 ч.: Италианка бе глобена 400 евро, след като се возила 4 часа в автобус, за да убие скуката

Италианка, която се повозила 4 часа в автобус, за да убие скуката в условията на масови ограничения заради новия коронавирус, си навлече 400 евро глоба, предаде Франс прес, като се позова на агенция АДЖИ. Любопитната случка станала в североизточния град Триест. Шофьорът на няколко пъти помолил жената да слезе, но тя отказала. Тогава той повикал полицейски патрул и нарушителката била свалена и глобена. Жената спокойно обяснила на полицаите, че вече не издържала вкъщи. В Италия всички излизания навън са забранени освен по професионални и здравни причини.

13:09 ч.: Санчес: Стигнахме пика. Скоро ще можем да постепенно да отхлабим мерките

Испания скоро ще започне процес на деескалация на сегашните забранителни мерки за ограничаване на въздействието на пандемията от новия коронавирус, каза днес министър-председателят Педро Санчес. Той поиска от парламента да одобри молбата му да продължи извънредното положение в страната до 26 април, предаде Си Ен Ен.

“Ние стигнахме до пика и сега започва деескалацията”, каза Санчес пред почти празния парламент, докато депутатите работеха от домовете си.

Той обаче предупреди, че връщането към нормалния живот ще бъде “постепенно” и съответно на дълбочината на сегашната здравна криза.

“Изкачването беше трудно, както ще бъде трудно и слизането", каза Санчес. “Изправени сме пред най-голямата заплаха за общественото здраве на планетата от грипа през 1918 г."

Премиерът каза, че възстановяването на нормалните дейности ще става поетапно.

“Последното нещо, което трябва да позволим, е стъпка назад", защото тя би била повече от неуспех, "това би било нов взрив на вируса”.

Санчес каза, че “Eвропа не може да си позволи да погледне встрани” и призова депутатите да се обединят, за да поискат обединен европейски отговор на кризата. 

“Европейският съюз е в опасност, ако няма солидарност срещу вируса”, каза той.

Премиерът каза, че правителството му работи по план за връщане на страната към някаква форма на нормалност, но предупреди:

"Не можем дори да знаем към какъв вид нормалност се връщаме."

Испания е втората най-тежко засегната от коронавируса страна в света досега след САЩ. Тя има почти 150 000 потвърдени случаи на зараза, а починалите днес са 14 792.


11:57 ч.: Италия може да отмени някои ограничения в края на април 

Италия може да започне от края на април да премахва постепенно някои от ограниченията, въведени с цел спиране на заразата с COVID-19, ако разпространението на болестта продължи да се забавя. Това каза днес премиерът Джузепе Конте в интервю за Би Би Си.
"Трябва да изберем сектори, които да подновят дейността си. Ако учените дадат одобрение, можем да започнем да отхлабваме някои мерки още в края на този месец", каза Конте в ефира на британската телевизия.

Джузепе Конте, министър-председател на Италия


Пет поредни дни намалява броят на пациентите в интензивните отделения, а броят на починалите вчера бе по-малък от този във вторник, отбеляза Ройтерс. Това породи надежди, че ситуацията се успокоява, въпреки че вчера новите случаи на заразени бяха с около 800 повече, отколкото във вторник.
Клонове на работодателската лобистка група "Конфиндустрия" от северните области Ломбардия, Венето, Пиемонте и Емилия-Романя, където са съсредоточени 45 процента от цялото италианско производство, призоваха вчера правителството да изготви "пътна карта" за връщане към работа.

"Ще дойде краят на Европа", ако тя на развърже кесията си, каза още Конте, визирайки нуждата от финансова солидарност в ЕС с най-тежко засегнатите от пандемията негови страни членки.


11:01 ч.: Ю Ту дари €10 млн. на медиците в Ирландия

Ирландската рок група Ю Ту е дарила 10 милиона евро (10,9 милиона долара) за подпомагане на борбата срещу коронавируса в страната, предаде ДПА, позовавайки се на местни медии.


Средствата ще бъдат използвани в подкрепа на здравните служители и за закупуване на лична защитна екипировка за борещите се на първа линия.
Част от медицинското оборудване, финансирано от Боно и компания, вече е пристигнало на летището в Дъблин.
Ю Ту от години се ангажира с редица политически и социални проекти, припомня агенцията.
Според официалните данни от сряда вечерта заразените с коронавируса в Ирландия са близо 6000. Смъртните случаи вследствие на усложнения, свързани със заразата, са 235.


10:51 ч.: Заразата се усилва в Япония и Индия, кривите се изравняват в Европа 

Коронавирусните инфекции рязко се увеличават в Япония и създават горещи огнища в пренаселените градове на Индия, също като в САЩ, а някои от най-зле пострадалите европейски страни обмислят кога да започнат да отхлабват забраните, които помогнаха да ограничат заразата, пише днес Асошиейтед прес.

Япония за първи път докладва за над 500 нови случая вчера, тревожно повишение, тъй като тя има най-старото население в света, а COVID-19 се отразява особено сериозно на възрастните. Министър-председателят Шиндзо Абе обяви извънредно положение, но не и забрана за излизане в Токио и шест други префектури по-рано тази седмица. Компаниите в третата най-голяма икономика в света бавно преминаха към работа у дома и много пътуващи бяха по улиците на Токио както обикновено.

Работници мигранти от други щати се редят на опашка за пакети с храна в Мумбай, Индия, по време на карантинните мерки.

Индия, на чието население от 1,3 милиарда души е забранено да излиза до другата седмица, изолира десетки огнища на заразата във и около столицата Ню Делхи и ще снабдява жителите им с храна и лекарства, докато не им позволява да излизат. Броят на потвърдените случаи надвишава  5000, 166 са починалите според индийското здравно министерство.

Междувременно кривите на жертвите, хоспитализациите и новите инфекции се изравняват в страни като Италия и Испания, които заедно имат повече от 30 000 починали. Дори Ню Йорк вижда окуражаващи знаци сред унинието. В същото време политици и здравни служители предупреждават, че кризата е далече от края си и че може да дойде втора катастрофална вълна, ако страните свалят гарда твърде скоро.


9:46 ч.: Лагард: Да не се фиксираме върху корона облигациите

Eвропа не бива да се фиксира върху идеята за емисия на корона облигации чрез специално създаден европейски спасителен фонд, каза председателката на Европейската централна банка Кристин Лагард в интервю, публикувано днес.

Кристин Лагард (в средата) на пресконференция на ЕЦБ във Франкфурт.

"Не мисля, че трябва да се фиксираме върху корона облигациите. В Европа нещата отнемат малко повече време, отколкото ни се иска, но винаги намираме решение", каза тя пред френския вестник "Паризиен".

Тя добави, че може да има други форми на солидарност между европейските страни като общи разходи от споделен бюджет или възстановителен фонд за  финансиране на повече инвестиции в зелен растеж и дигитализация след сегашната криза. 


9:32 ч.: Над $5 трилиона ще бъдат икономическите щети от коронавируса по света

Икономическите щети от коронавируса по света ще надхвърлят 5 трилиона долара в рамките на две години, прогнозира днес Блумбърг. 

"Светът навлиза в най-дълбоката рецесия в мирно време след 30-те години на миналия век", пише агенцията.

Според нея рецесията ще бъде краткотрайна, но възстановяването от нея ще отнеме време. 


9:11 ч.: Изследване: Почти половината германци обясняват положението на Италия и Испания с лошо управление

Почти половината германци смятат, че кризите от коронавируса в Италия и Испания са причинени от лошото управление, показва социологическо изследване, цитирано от европейското издание на "Политико".

Четиридесет и пет процента от анкетираните 1500 германци посочват това като главна причина за големия брой заразени и починали в двете държави в Южна Европа според изследването на статистическата агенция "Редфийлд & Уилтън стратеджис", проведено на 5 и 6 април.

Двадесет и два процента не са съгласни с това твърдение. 

Германия е сред държавите, които се противопоставят на идеята на Италия, Испания и още седем държави членки на ЕС за т.нар. корона облигации, т.е. споделен дълг, който 19-те членки от еврозоната да емитират, за да съберат средства за справяне с икономическите последствия на COVID-19.

Германия, Холандия и други северни държави не желаят да споделят финансови задължения със страни, известни с по-крехките си банкови системи, по-големи публични дългове и по-слаба фискална дисциплина.


4:35 ч.: Кризата с COVID-19 може да върне света към нивата на бедност отпреди 30 години

Кризата с разпространението на коронавируса,отнел вече живота на повече от 83 хиляди души по света и нанесъл огромни щети на икономиката, може да тласне към бедност около половин милиард души в света. Това се казва в доклад на базираната в Найроби благотворителна организация "Оксфам", разпространен преди годишната среща на Международния валутен фонд и Световната банка, която е другата седмица, предаде Ройтерс.

В документа се пресмята какво ще е въздействието на кризата върху бедността по света, имайки предвид намаляващите приходи на домакинствата или намаленото потребление.

"Бързо развиващата се икономическа криза е по-дълбока от световната финансова криза от 2008 година", се казва в доклада.

Приблизителни оценки сочат, че независимо от сценария глобалната бедност може да се увеличи за пръв път от 1990 г. Това може да върне някои страни към равнищата на бедност отпреди около трийсет години, се казва в доклада на "Оксфам".


1:54 ч.: Британският премиер изглежда е по-добре, каза Тръмп

Британският премиер Борис Джонсън, който е болен от COVID-19 и е в интензивно отделение, изглежда е по-добре, заяви американският президент Доналд Тръмп, който каза, че е разговарял с представители на Обединеното кралство, но не уточни с кого, предаде Ройтерс.

Полицаи пазят болницата "Св.Тома" в Лондон, където беше приет премиерът Борис Джонсън.

"Току-що говорих с представители на Обединеното кралство и мисля, че техният велик премиер днес е много по-добре или поне по-добре", каза Тръмп пред репортери на брифинг за епидемията от новия коронавирус.

Американският президент каза, че Джонсън несъмнено е преживял тежък момент и все още му предстои битка с болестта, но хубавото е, че изглежда той е по-добре.

Британският министър на финансите Риши Сунак каза тази сутрин, че Джонсън вече може да се изправя до седнало положение в леглото и да разговаря с персонала в интензивното отделение.


1:31 ч.: САЩ са на второ място след Италия по брой на смъртни случаи от коронавируса

Смъртните случаи в САЩ в резултат на коронавируса надхвърлиха вчера 14 600 , предаде Ройтерс, позовавайки се на свое преброяване. Това поставя САЩ на второ място по брой починали след Италия, която е съобщила за 17 669 смъртни случая. Трета е Испания с 14 555.

Според изчисленията на Ройтерс във вторник в САЩ е бил поставен нов рекорд - над 1900 починали за един ден.

Властите предупредиха американците да очакват тази седмица тревожно високи нива на смъртност от COVID-19.

Тела на починали са подредени на стелажи в хладилен контейнер в болница на еврейски център в Бруклин, Ню Йорк.

За втори пореден ден в САЩ са регистрирани около 2000 смъртни случаи, свързани с новия коронавирус, предаде Франс прес, цитирайки данните на университета "Джонс Хопкинс".

Те са към 20,30 ч. местно време в сряда. Починалите вчера са 1973, малко повече от смъртните случаи за предходното денонощие, които бяха 1939. Общо смъртните случаи в САЩ стават 14 695. Така САЩ надминават Испания, която е с 14 555 починали, но остават приблизително на равнището на Италия - 17 669.

Общият брой на заразените в САЩ е 430 376, оздравели са 23 707, предаде ТАСС, цитирайки американския университет. Основното огнище на епидемията продължава да е щатът Ню Йорк, където последните 24 часа са починали още 779 души. 


1:16 ч.: Коалицията начело със Саудитска Арабия обяви двуседмично примирие в Йемен

Ръководената от Саудитска Арабия коалиция, която се бие в Йемен със свързаните с Иран бунтовници хуси, обяви спиране на огъня за две седмици, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Бунтовници хуси в Йемен.

То влиза в сила днес в 12 часа на обяд и може да бъде удължено, съобщи саудитската информационна агенция, позовавайки се на говорител на саудитската коалиция. Решението е взето в отговор на призива на специалния пратеник на ООН Мартин Грифитс за спиране на бойните действия заради пандемията от коронавируса.

По време на спирането на огъня коалицията, която подкрепя международно признатото правителство на Йемен, ще подпомогне усилията на ООН да подготви почвата за мирни преговори. Идеята е да се организира среща между международно признатото правителство и хусите, в която да участват и военни от коалицията, предаде ДПА.
 


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.

Коментари

Най

Следвайте ни

 
 

Още по темата

Още от категорията

Анкета

Кои от икономическите мерки на правителството за справяне с кризата одобрявате?