Нюйоркската фондова борса явно е доволна от решението на един от основните кандидати за президент на Демократическата партия в САЩ - Бърни Сандърс, да прекрати своята кампания. Този извод може бъде направен, след като основните индекси на Уолстрийт затвориха сесията си на зелена територия, съобщават днес световните агенции. 

След неколкодневни колебания индексът Dow Jones качи допълнителни близо 700 пункта, което е ръст с малко над 3%. Другият основен бенчмарк за мнението на пазари - S&P 500, също върви нагоре с това темпо. Технологичният NASDAQ отбеляза по-скромен, но ясно различим скок в зеленото. 

Реакцията на пазарите е сравнително очаквана, имайки предвид, че Сандърс, който остана един от двамата кандидати на "сините магарета", си изгради образа на по-скоро антипазарен социалист с афинитет към регулациите и голямото административно преразпределяне на богатствата. 

Сенаторът от Върмонт загуби последните битки от първичните избори и шансът му стана единствено и само теоритичен. Това на практика означава, че бившият вицепрезидент на Барак Обама - Джо Байдън, остава единственият демократ в надпреварата и ще се изправи срещу Доналд Тръмп. 

Логическата верига на "зелената територия" се завъртя и денят приключи със скок на цените на една акция на най-големите техногиганти като Google, Facebook и Amazon. Банките също печелят от ситуацията, доходността по държавните ценни книжа - също. 

Все пак експертите предупреждават, че пазарите продължават да са волатилни и тенденциите се обръщат за часове. Всичко в момента зависи от кривата на разпространението на заразата в САЩ и от мерките, които Вашингтон приема за предотвратяването на икономически колапс.