Резервациите за почивка на 300 000 българи са под въпрос. Те са направени за периода 13 март - 1 юни.

Това се разбра днес от думите на министърката на туризма Николина Ангелкова, която бе гост в ефира на Нова тв. 

"Според данни на трите основни организации на туроператорите в периода от 13 март до 1 юни резервации - ранни или цялостни (т.е. предплатени и изцяло платени), са направили около 300 000 българи, които са планирали да пътуват в чужбина", посочи Ангелкова.

И описа какви са опциите на тези хора да осъществят пътуванията си: 

Съгласно указанията на Европейската комисия и директивата за пакетните пътувания, приета и от България, хората могат да се възползват от ваучер за пътуване с хоризонт до 24 месеца, могат да се възползват и от алтернативно пътуване, или да поискат възстановяване на парите си - но след изтичане на извънредното положение. 

"Горещо препоръчвам тези, които имат възможност, да приемат ваучер или да се възползват от алтернативно пътуване", посочи Ангелкова.

В министерството обаче все още нямат информация, подадена от туроператорите, колко от тези 300 000 българи искат възстановяване на средствата, кои ваучер и кои алтернатива на предвиденото първоначално пътуване. По думите ѝ най-засегнати от ситуацията с разпространението на коронавируса са именно туроператорите, които предлагат екскурзии в чужбина.

По този повод анонсира и че в момента се коментирала "специфична кредитна линия, която туроператорите да използват - да е с дълъг гратисен период и да е свързана само с възможността да се възстановяват сумите на потребителите".

Ангелкова припомни думите на главния здравен инспентор д-р. Ангел Кунчев от вчера - да бързаме да отменяме резервациите си за юли и август. И изрази надежда, че България ще има късен летен сезон. 

По данни на Министерството на туризма пряко заетите в областта на туризма през 2019 г. са били 167 000души (през четвъртото тримесечие) и 202 000 - през летния сезон, стана ясно още от думите й.

Анкета сред туристическите организации обаче показала, че половината от тях са пуснали служителите си в неплатен или платен отпуск. Другите казват, че ако кризата продължи по-дълго ще освобождават служители. Едва около 10%, може би вече са под 10% - са запазили голяма част от работещите, обясни министърът на туризма.

На въпросите на бизнеса за една година отсрочка за данъци, в т.ч. туристически и ДДС, Ангелкова отвърна със:

"Непрекъснато получаваме, непрекъснато сме в координация с целия сектор, създали сме различни WhatsApp групи, онлайн групи - всеки да споделя с нас своите притеснения. Между 100-150 писма от граждани се получават.

Обявихме че до 30 юни се отлага плащането на корпоративния данък, банките работят - съобщиха и за т.нар. кредитна ваканция."