Още вчера, след като премиерът Бойко Борисов разпореди уволнение на целия ръководен състав на Българската банка за развитие (ББР), е бил свикан Надзорният съвет.

Одобрен е кадър, който влезе в управителния съвет и документите са подадени в БНБ за одобрение. До дни ще има действия и смени и на останалите двама действащи изпълнителни директори, освен главния изпълнителен директор Стоян Мавродиев. 

Това обяви пред бТВ министърът на икономиката Емил Караниколов, който е и принципал на държавната инвестиционна банка. Кое е подаденото към БНБ име - не сподели. По думите му настоящите трима в УС доброволно ще подадат оставките си от постовете, но докато не бъдат сменени - продължават да работят, защото "не можем да обезглавим банката".

По закон тя трябва да има едновременно минимум 3 и максимум 5 изпълнителни директори. Кой точно ще заеме позицията на Мавродиев като главен изпълнителен директор ще решат новите членове на УС, като излъчат един измежду тях, каквато е процедурата. 

По повод рокадата, случила се преди драмата с поисканата оставка на Мавродиев и компания заради "съмнителния кредит" към колекторска фирма на стойност 75 млн. лв., Караниколов обясни, че решението е било взето "преди 2-3 седмици". И го обясни с "укрепване на капацитета на банката", анонсирано на 24 март и от финансовия министър Владислав Горанов. 

Новоизбраният Живко Тодоров, както Клуб Z писа, е бившият финансов директор на Първа инвестиционна банка. Който бе освободен оттам в началото на април. За това се разбра днес, след като снощи от ББР са пуснали документи за промени в ръководството на трезора до Търговския регистър. 

"Живко Тодоров е е изключителен професионалист", оцени го министърът. 

По повод кредита от 75 млн. лв. към колекторска фирма, обяснен от Мавродиев и компания като подкрепа на ликвидността на две банки - Общинска и Пощенска, чиито лоши кредитни портфейли фирмата с кредита изкупува, Караниколов обяви, че днес се е запознал с документите. 

Според него сделката е заверена от всички компетентни инспекции в ББР и не изглежда да има проблем. Новият управителен съвет обаче щял да направи още веднъж щателна проверка и ще се вземе решение какво следва след това. 

Караниколов още веднъж обясни как е важен имиджът та ББР, а и в момента тя е изключително важна за мерките срещу кризата, предизвикана от извънредното положение заради коронавируса, които държавата взима по отношение на икономиката.