"Вместо да им ръкопляскаме на лекарите, да ги пощадим. Изпуснем ли тая болест, изпуснем ли пик, ще дойдат като в Америка хладилните камиони. На нас, политици – кой ни вярва, кой не – но на докторите да повярват"

Това каза премиерът Бойко Борисов, докато бе на посещение във фабрика, която сега произвежда защитни костюми в Твърдица. Това е и едно от предприятията, в което се тъче плат за специалните облекла. 

Борисов обяви, че сам е помолил докторите да се появят на брифинга на Националния оперативен щаб тази сутрин, за да обяснят на хората да си стоят у дома. 

Министър-председателят обясни, че пазарите и цветните борси "се самозатварят сами".

"Умолявах, умолявах и видяхте както направиха вчера следобед. Има едни хора, говорят как трябва да се се заразим, да, ама въпросът е болниците да издържат.", мотивира се Борисов за взетото вчера решение, узаконено със заповед на Кирил Ананиев, пазарите да са затворени днес, а след това от 16 април до второ нареждане. 

"Показахме, че нямаме дисциплина. Искам да ви опазя живи. Пазарът, бизнесът се нагаждат. За туризма в световен мащаб ще има някаква рецепта", добави премиерът.

И каза: 

"От миграцията ги спасих българите, остава и от това да ги спася и да ми е спокойно на съвестта"

Той разпореди на земеделската министърка Десислава Танева веднага да се свърже с производители и вериги и българската хранителна продукция, която вече е произведена, но не може да се реализира на пазара, да бъде изкупена от държавата и раздадена от социалните работници в домове за възрастни хора и там, където има нужди.

По думите на премиера няма значение колко ще струва. Бързо трябвало веригите и да направят "щандове за нашите продукти". И "да не остане продукт, който го е пипал човек, работил е, който не е платен".

Борисов, докато разглеждаше облеклата, попита: 

"А на тоя костюм не може ли да се сложат пагони?, шегувайки се, че такива трябвали за шефа на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски и за началника на пожарната Никола Николов, който в този момент пробваше един от гащеризоните.

По време на посещението в Твърдица Борисов получи обаждане по телефона, от което стана ясно, че тютюнева компания дарява 700 хиляди лева, с които иска да закупи защитни облекла и да ги дари на българските лекари. От фирмата в Твърдица пък казаха, че ще ги осигурят - това били към 10 000 костюма, без печалба за производителя.

Следващата спирка на Борисов бе в полето край Сливен. Където се радваше на работещите трактори. 

Той обясни, че магистрали се строят, строителството и текстилната промишленост работят, а храна ще има, щом се работи на полето.