Със свои предложения за справяне със щетите от COVID-19 в сектор туризъм излязоха днес от Националния борд по туризъм. В резюме: оттам искат отпадане на визите за руски граждани или поне за драстично намаляване на таксите за изваждането им, както и увеличаване на площта на плажовете, на която са разположени платените шезлонги и чадъри. 

Тези идеи артикулира в ефира на бТВ Полина Карастоянова  Изпълнителен директор на сдружението. Карастоянова направи и намек към премиера Бойко Борисов, че ако идеите се приемат - то той може да е "генерал Мутафчийски на българската икономика" - очевидно препращайки към началника на оперативния щаб за борба с коронавируса генерал Венцислав Мутафчийски.

Русия е ключов пазар, подчерта Карастоянова и предложи: да отпаднат визите за руските туристи. По думите й те генерират 20 милиона евро за бюджета, "а може да са 100 милиона, ако използваме максимално пазара". Все пак тя допусна, че може да се редуцират таксите - "от 60 евро на 10 евро", като заяви, че този въпрос (за редуциране на таксите) е бил обсъждан и на Националният съвет за тристранно сътрудничество и имало консенсус по него. "Визите и цената им са контрапродуктивни за българския туризъм фактори", посочи Карастоянова.

"Политическите съображения може да отстъпят вече на тази реалност, в която живеем", вмъкна по адрес на Федерацията тя.

По думите й България трябвало да разработи стратегии и за привличане на туристи от съседна Турция и даде за пример многомилионната средна класа в Истанбул.

Втората мярка - подкрепа на авиацията - изброи още представителката на борда

"Всички мерки в подкрепа на вътрешния туризъм са симпатични и ние ги подкрепяме, но не могат да осигурят този потенциал, който очакваме", заяви тя по отношение на българските туристи, които почиват в страната си.

И призова "да има подкрепа за "България еър" и за частните компании, които работят с чартъри" като например се преразгледат летищните такси. Все пак Карастоянова отбеляза, че размерът на таксите зависи от самите летища, но призова транспортното министерство да вземе отношение. Можело да се преразгледат и цените на керосина с поевтиняването на горивата.

Карастоянова анонсира още една идея - да се намали площта, в която сега хората могат безплатно да плажуват - без да ползват шезлонгите и чадърите на концесионерите. По закон платената и неплатените зони са в съотнишение 50/50. 

"Може да се направи за тази година промяна концесионерите да ползват повече от 50%, но дистанцията между шезлонгите и чадърите да е двойно по-голяма", предлагат от борда - явно с оглед гарантирано плащане, но при по-голямо удобство.

Според Карастоянова свободната зона сега и без това пустеела.

На финала тя се обърна индиректно към премиера, защото знаела, че гледа предаването с дългата прелюдия, че у нас до момента имало 32-ма починали сънародници - "в Италия или Испания толкова си отиват за час". Изводът: "независимо от пика, който се очаква, упрвлението на този процес е толкова добър, че следва да бъде комуникиран правилно - след като мине, да управляваме икономическите процеси". Премиерът Борисов често говорел "да не счупим икономиката". И за това: "да не позволим да счупим златното яйце на българската икономика. Генерал Мутафчийски на българската икономика се търси, който да изведе всички нас през тази трудна ситуация."