Живеем във време, в което забраните са повече от обичайното и ни е доста трудно да свикнем с това. Страхът от заразяване постепенно отстъпва място на досадата и скуката и се засилва ропотът срещу ограниченията. И ако сега почти всичко обичайно ни е забранено, то нека не забравяме, че абсурдни и нелепи забрани е имало винаги и хората са се съобразявали с тях и преди пандемията. Събрахме някои от най-необичайните наредби, ограничаващи неща, които ни изглеждат съвсем нормални.

Италия

В Рим е забранено декоративни рибки да се отглеждат в кръгъл аквариум. Смята се, че този тип съдове са много вредни за рибите, защото в тях няма място за филтър и не се осигурява достатъчно кислород.

В Торино пък (преди карантината) е съществувало нареждане кучетата да се разхождат поне 3 пъти на ден. В противен случай стопаните им е трябвало да платят глоба от 500 евро. Освен че кучетата се чувствали добре, така се създали и много работни места – хората наемали специални „разхождачи“.

Властите на Милано дълги години поддържали забраната за улична храна в центъра на града. Там са забранени още стиковете за селфи и стъклените бутилки. Целта е да се поддържа ред по улиците. Глобите могат да стигнат до 900 евро.

Венеция е градът с най-много изрични необичайни забрани в Италия. Там е забранено да се кара или дори да се бута велосипед в историческия център. Забранено е да се хранят гълъбите, забранено е да се прави боклук, забранено е мъжете да свалят тениските си и да остават с гол торс. Забраната за продажба на стоки менте във Венеция е трансформирана в забрана за покупка – уличните търговци може и да ви ги предлагат, но ако купите от тях, рискувате глоба от 10 хиляди евро. В града на каналите е забранено и хапването на сандвичи или друга храна по пейките на открито – за да не се прави боклук.

Филипини

В едно градче във Филипините издали местен закон, забраняващ разпространението на слухове. Според градските власти слуховете провокират скандали, а времето, изгубено в злословие, може да се използва за добри дела. Глобата за нарушение е 200 песо и общественополезен труд.

Пак във Филипините има негласна забрана, неуредена със закон, но стриктно спазвана – никъде в тази страна не може да чуете песента My way на Франк Синатра. Дори в караоке баровете отказват да я пуснат. Според стара градска легенда тази песен е станала косвена причина за поне 6 убийства.

Монако

На жителите на Монако е забранено да влизат в казината, които са основна част от икономиката на малкото княжество. Властите се опасяват местните граждани да не станат жертва на хазартната треска, благодарение на която цялата държава се издържа.

Австралия

В Австралия е забранено разпространяването на миймове (мемета) и смешни видеоклипчета. Ако изпратите линк към забавно ютюб видео до свой приятел, ви грози глоба от близо 95 хил. австралийски долара или 5 години затвор. Всъщност става дума за защита на авторското право, законите в Австралия по тази тема са изключително строги.

Южна Корея

Растящият пазар на видеоигри в Южна Корея провокира сериозен проблем с детското пристрастяване към тях. Затова властите въвели така наречения Закон на Пепеляшка. Непълнолетните под 16 години нямат право да играят онлайн игри от полунощ до 6 часа сутринта. Компаниите, които престъпят забраната и позволят присъствие на потребители под 16 години по това време, са заплашени от глоба до 10 хил. долара и 2 години затвор.

Канада

Кметството на Торонто е забранило катеренето по дърветата в парковете. Правилото се отнася както за деца, така и за възрастни. Глобите са солидни. Властите твърдят, че причината за тази забрана е в загрижеността за здравето на хората.

Сингапур

В цял Сингапур са забранени дъвките. На наказание подлежат не само тези, които дъвчат, но и туристите, които пренасят дъвка в багажа си, дори случайно. Глобата надхвърля 500 долара.

Белгия

Колкото и тъжно да звучи, в Белгия е забранен боят със снежни топки. Глобата за замеряне с топка сняг е 100 евро, приравнена към хвърляне на камък.

Китай

Властите в Китай са далновидни. Още отсега със закон са забранени пътешествията във времето. Всъщност забраната касае засега само филмите с подобен сюжет. Властите смятат, че това може да доведе до „неправилна представа за реалността“.

Малайзия

Забранени са жълтите дрехи. Колкото и абсурдно да звучи, законът има напълно реална аргументация. През 2011 г. местна група опозиционни активисти избира именно този цвят за своето движение. Въстанието им е потушено, цветът е обявен извън закона. Забраната е толкова стриктно спазвана, че в Малайзия вече няма дори жълти аксесоари като гривни, панделки и копчета.

Япония

В Япония е забранено да бъдеш дебел (освен ако не си сумист). От 2008 г. насам всички държавни учреждения са задължени да измерват талията на своите служители на възраст между 40 и 74 години. Максимално допустимият показател е 85 см за мъжете и 90 см за жените. Тази, които излизат извън норма, получават срок за отслабване. Ако не успеят, са длъжни да се запишат на курс за правилно хранене.

И за финал – една абсурдна, нарушавана, но неотменена вече повече от век забрана.

Франция

През 1910 г. френските власти забраняват на влюбените да се целуват на гарите. Причината е, че влаковете, изчаквайки ги, нарушават разписанията си. Никой официално не е отменял тази забрана, но любвеобилните французи я нарушават всекидневно с огромно удоволствие. Разбира се, всичко това – преди пандемията.

"Площад Славейков"