Има сериозен ръст на положителните проби за коронавирус у нас. Това стана ясно от думите на ген. Венцислав Мутафчийски, началник на оперативния щаб за борба с COVID-19. За последното денонощие са открити 40 заразени, което е увеличение с 5,8%.

Така общо заразените вече са 735. 444 от тях са в София. "София се оформя трайно като най-голямото огнище в България", посочи Мутафчийски.

Починалите са 36 (днес бе съобщено за още един случай). Излекуваните са 105, като 24-ма са оздравели за денонощието.

В 14 от новите случаи пациентите са настанени в болница. Положителна проба вече има и в Ямбол. 

Заразените медици вече са 39.

В с. Паничерево вече са установени 6 случая на коронавирус. Там вчера бе наложена блокада и ще бъде извършено масово тестване на цялото население. От това село е заразеният с коронавирус, който избяга от болницата в Стара Загора.

Мутафчийски посочи, че трябва да се вземат по-сериозни мерки за охраняването на тези лица.

"Колегите от Стара Загора казаха какъв е бил пропускът – оставени са ключовете на вратата от вътрешната страна. Сигнализирали сме до всички наши колеги подобни неща да бъдат сериозно проследявани и да не се допуска излизането на такива пациенти. Трябва да има затегнат контрол", заяви Мутафчийски.

Ще бъде тестван и таксиметровият шофьор, който е откарал избягалия до селото му.

Мутафчийски определи селото като огнище на заразата.

Продължават масовите изследвания в Бургас, където са извършени над 2500 изследвания. Резултатите показват доста ниска заболеваемост. От 1488 общо изследвани с бързи тестове положителен резултат са дали 18 души. 967 са изследвани с PCR, от тях положителни са 25 души.

Общият брой на изследваните в Бургас е точно 2555 души, като половината са  подбрани на случаен принцип. Другата част е по прицелни групи – полицаи, медицински кадри и служители на социалния патронаж.

Такива изследвания се извършват и в Банско, който бе под карантина 14 дни.

В София ще се извършват прицелни изследвания в райони, където са открити повече заболели, отколкото в други. Повече от 200 души ще бъдат изследвани за два дни в кварталите "Факултета" и "Филиповци". В тези райони няма пропуски, но има засилено присъствие на полицейски служители и експерти от РЗИ.

"България има най-ниската смъртност, най-ниската заболеваемост и най-либералните мерки. Нашият режим е либерален и това, което предстои да се пусне в другите европейски държави, тук не е спирано. Спазването на правилата ще се отрази много добре на епидемиологичната обстановка. Събирането на хора би ни изиграло лоша шега."

Това каза Мутафчийски по повод предстоящите празници.