Когато през ноември на 2019 година стана ясно, че някои от най-скандалните сделки за заменки в периода 2007-2009 г. са изрядни и инвеститорите няма да връщат пари на държавата, едва ли някой е очаквал, че всъщност ще се окаже, че има нещо повече - държавата ще трябва да връща пари. 

Поне такъв е изводът от публикуваните вчера доклади за нови оценки на сделките. Те бяха назначени, за да се види колко пари трябва да връщат "щастливите" фирми, облагодетелствани от действията на тогашната власт. Организацията WWF обаче спечели дело по Закона за достъп до обществена информация срещу Изпълнителната агенция по горите в Административния съд в София и публикува документите. 

Те са 131 на брой и фондацията тепърва ще прави своите оценки, но на първо време личи една скандален доклад - компанията "Трейшън клифс голф енд спа резорт", която се свързва с Красимир Гергов, не просто не е ощетила държавата, а дори се е минала с огромна сума и сега трябва да си я получи обратно. 

Припомняме, че през 2008 година фирмата сключва сделка с държавата, с която получава над 280 декара в Балчик. От своя страна "Трейшън клифс енд спа резорт" дава почти 3000 декара гори в областите около Видин, Троян и Тетевен. Обектите са оценени на сходни цени за малко над 2 млн. лв. всяка. Разбивката показва, че морският имот е даден за 7 лв. на квадрат.

Още тогава обаче стана ясно, че държавните земи са оценени на много под пазарната им цена, особено имайки предвид, че се намират на атрактивни площи до морето. Действия обаче не бяха предприети и фирмата продължи своята инвестиционна дейност необезпокоявано.

По-късно обаче Европейската комисия откри наказателна процедура срещу България за непозволена държавна помощ и за фабрикувано предимство на отделни лица пред други, както и за занижени цени. Така София се видя принудена да направи преоценка, която беше възложена на държавната фирма "Агролеспроект". След няколко неуспешни опита в края на миналата година Министерството на земеделието обяви, че от 132 сделки, сключени тогава - едва 29 са проблемни. Липсваха имената на някои от най-скандалните заменки.

Така стигаме до вчера, когато докладите бяха публикувани. В тях виждаме, че "Трейшън клифс голф енд спа резорт" АД всъщност е платила много над пазарната цена за своята земя, след като държавната фирма е оценила огромното пространство до Балчик на едва 140 000 лв. Цена от под 50 стотинки за квадратен метър. "Минавката" е за малко над 1,8 млн. лв. 

Как се прави изчислението? 

По принцип се взема пазарната цена на други поземлени имоти в землището, където попадат и оценяваните. Получената среднопретеглена стойност пък се приема за реалната пазарна цена. Тъй като държавната "Агролеспроект" обаче не е открила случаи на покупко-продажба в горски територии (каквито се оценяват) в тези години, са използвани земеделски имоти. Сравнението е правено с 19 сделки, сключени през 2007-а и 2009 г. 

Така от всичко това става ясно, че историята на заменките, направени в България през изминалото десетилетие, едва ли ще има положителен край за държавата. WWF публикува всичките 131 доклада, като в тях има още такива данни за "странни" изчисления.