Тестовите комплекти срещу коронавируса да бъдат съобразени с най-съвременните технологии.

Този призив към производителите се съдържа в огласените днес от Еврокомисията насоки за методиките на тестване за коронавирус. Те са част от Европейската пътна карта за отмяна на противоепидемичните мерки.

Насоките са в услуга на страните членки с оглед на ефективното използване на средствата за тестване в рамките на техните национални стратегии и по време на различните етапи от пандемията, включително при постепенната отмяна на мерките за изолация в домашни условия. ЕК има за цел и да гарантира, че оценката на характеристиките на тестовете ще се извършват с първокласни средства.

От ключово значение за отмяната на противоепидемичните мерки е трайното наличие на надеждни данни. За да се постигне това, е необходимо пандемията да се проследява по подходящия начин, включително чрез мащабно тестване.

ЕК настоява производителите да предлагат тестови комплекти, съобразени с най-съвременните технологии. Научните данни, на които разчита тестването, действително търпят непрекъснато актуализиране, но това задължение е важно да се спазва. Извличаната посредством тестовите комплекти информация се използва за вземане на решения от решаващо значение за общественото здраве.

Предвид значението на тестовете в настоящата обстановка и динамиката на пандемията Брюксел настоява и за обединяването на ресурсите за валидиране на тестовете за коронавирус на равнище ЕС. Важно е да се централизира валидирането и споделянето на резултатите на равнище ЕС и на международно равнище.

За да се гарантира възможно най-резултатно тестване, правилно използване на тестовете и допълнително съгласуване между оценяването и валидирането на характеристиките на изделията за тестване, Комисията предлага да бъдат предприети следните действия:

• Оценка на общите подходи в националните стратегии;

• Обмен на информация относно характеристиките на тестовете;

• Създаване на мрежа от референтни лаборатории за коронавирус в ЕС, за да се улесни обменът на информация, както и управлението и разпращането на контролните извадки;

• Изготвяне на допълнителни насоки за оценка на характеристиките и на съответствието след допълнителен диалог с промишлеността и националните компетентни органи;

• Осигуряване на средства за оценка на характеристиките, като например референтни материали и общи методи за сравняване на изделията;

• Борба с фалшивите изделия чрез сътрудничество на международно равнище и между органите на държавите членки;

• Съгласуване на търсенето и предлагането чрез инструменти на ниво ЕС, като например клиринговата къща за медицинско оборудване, rescEU и съвместното възлагане на обществени поръчки;

• Солидарност между държавите членки чрез справедливо разпределяне на наличните запаси и на лабораторното оборудване към областите, в които те са най-необходими.

В момента има две категории тестове – за откриване на вируса и за откриване на антитела. Вторият вид тестове установяват дали пациентът е бил вече изложен на вируса и съответно е произвел антитела.

Същевременно стана ясно, че на 4 май ЕС ще организира донорска конференция онлайн за набиране на средства за откриване на ваксина и лечение. Това съобщи днес председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, докато представяше пътна карта за постепенно излизане от карантината.