Веднага след Великден - на 21 април,  Народното събрание ще изслуша министър-председателя Бойко Борисов за актуалното състояние в страната и мерките, предприети от правителството, във връзка с пандемията от COVID-19. 

Това съобщиха от институцията, след като председателката й Цвета Караянчева е свикала депутатите. Искането за извънредно заседание е от депутати от БСП. Според конституцията и правилника на Народното събрание с подписи на поне 48 народни представители може да се иска извънредно заседание, а председателят е длъжен да го свика. 

Заседанието е обявено за 13 ч. Премиерът Бойко Борисов днес сам съобщи, че само час по-рано - в 12 ч. във вторник, се е разбрал с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ заедно да отидат на среща в Главното мюфтийство - за да говорят за мерките в храмовете по повод предстоящите празници за изповядващите исляма български и чужди граждани в страната. 

Борисов ще отговаря на въпроси, свързани с пандемията от COVID-19 и ефективността на предприетите здравни, икономически и социални мерки от правителството до момента, гласи още анонсът от Народното събрание. 

За да се проведе заседание, нужно е в залата да има кворум от поне 121 народни представители. 

 
През миналата седмица от левицата поискаха и възстановяване на петъчния парламентарен контрол в рамките на специалния режим, по който работят депутатите във времето на извънредно положение. Мотивът - министри масово не отговарят в уречения 7-дневен срок на писмени въпроси. Идеята, очаквано, не се прие.