Автобусните спирки и входовете на метрото в Париж ще бъдат оборудвани с диспенсъри на гел за ръце, а пътниците вероятно ще бъдат задължени да носят маски на лицето, за да използват обществения транспорт.

Всичко това ще бъде въведено, след като карантинните мерки за коронавируса бъдат вдигнати, предаде Ройтерс, като цитира кметицата на френската столица Ан Идалго.

Очаква се Франция да започне да излиза от строгата карантина от 11 май, когато се предвижда училищата да бъдат отоврени отново, но правителството тепърва ще каже кога бизнеси като кафенета и кина ще могат да заработят и до каква степен ще бъде разрешено движението на хората.

Ан Идалго заяви в интервю за в. "Журнал дю диманш", че властите ще направят гела за ръце общодостъпен, за да държат под контрол разпространението на вируса. Това ще включва безплатни диспенсъри в плувните басейни, стадионите и детските градини, но също така на улиците и автобусните спирки, обясни кметицата, като уточни, че върху проекта работи компанията JCDecaux, известна с производството на рекламни билбордове.

Запитана дали властите на парижкия регион трябва да задължат носенето на маски в метрото и градските влакове, тя отговори, че продължават дискусиите по този въпрос, но добави:

"Предвид колко са натоварени тези линии, това ми се струва необходимо".

Идалго добави, че някои улици в Париж може да бъдат затворени за коли непосредствено след излизането от карантината. Те ще бъдат превърнати във велосипедни алеи, за да се ораничи замърсяването на въздуха и де не се задълбочава допълнително епидемията от вируса, който причинява респираторни проблеми.

Франция е практически под блокада от 17 март. Някои мерки постепенно бяха затегнати в столицата и властите забраниха на парижани спортните активности на открито, например джогинга между 10 часа и 19 ч., припомня Ройтерс.