В беларуския хокеен клуб "Неман" са регистрирани 23-ма заболели с коронавирус, съобщи тв каналът NEXTA, цитиран от БТА.

Първите положителни тестове за COVID-19 са направени на финландските играчи Валтери Хиетанен, Йонас Хури, Сами Йекунен и Тимо Хилтунен при завръщането им в Хелзинки на 13 април.

След това с вируса са диагностицирани още двама играчи от мъжкия състав, както и 17 души от дублиращия и юношеския отбор.

Първенството по хокей на лед на Беларус приключи по-рано този месец. Последният мач на "Неман" беше на 25 март - тимът загуби на полуфинал. Малко след това е разпуснат. 

Междувременно и съотборник на президента на страната Александър Лукашенко от аматьорския му хокеен отбор е дал положителна проба. Неговото име е Дмитрий Мелешко. За последен път двамата са играли заедно на 11 април.

Мелешко е бивш елитен хокеист. Той е влязъл в болница с пневмония. Въпреки това Лукашенко не смятал да се поставя под карантина и да взема други мерки, заяви говорителката му Наталия Ейсмонт.

Беларус е една от държавите с най-либерални мерки спрямо пандемията от коронавируса, като това е единствената страна в Европа, в която продължават да се играят мачовете от футболно първенство.