"Фурмите са ни предоставени от производители на фурми. Проверете какво произвеждат в Дубай. Бих се учудил, ако производител на фурми ни продаде дренки"

Този коментар направи днес пред бТВ министърът на икономиката Емил Караниколов. Той трябваше да внесе яснота около странната история за бартера на храни и медицински консумативи между България и ОАЕ. Припомняме, че 15-те тона медицински консумативи, които трябваше да получим се оказаха - само 3 тона такива изделия, останалото - фурми. 

Караниколов опита да обясни и своето пътуване до ОАЕ, при положение, че е бил напълно наясно, че като се върне, ще трябва да премине под 14-дневна задължителна карантина. На практика - икономическият ни министър е вкъщи по време на най-тежката икономическа криза. 

"Нека ви разкажа историята - преди две години България и ОАЕ започнаха отношения, каквито досега не сме имали. Основен предмет на нашия стокообмен е наши храни да стигнат на техния пазар, както и реципрочно - техни на нашия. Това, което се случи е, че две наши фирми и техни фирми си предоставиха стоки, а моята работа беше да се срещна с колегата и да обсъдим епидемията от коронавируса и да дадем ясен знак, че дори този вирус няма да спре този стокообмен."

Последва логичният въпрос - какво наложи Караниколов лично да отиде до ОАЕ, за да обещае на своя колега, че стокообменът ще продължи и трябваше ли двамата икономически министри да обсъждат проблемите с науката, медицината и коронавируса на четири очи. 

"Аз от две години работя по този проект", разясни той. 

Иначе - от думите му се разбра, че първоначалната идея на бартера не е включвала въобще медицински консумативи. Когато в емирстватата обаче разбрали, че изпитваме недостиг на такива изделия - "хората най-благородно закупиха консумативи и ни ги дариха. Призовавам медиите да проверят дали ще стигнат до хората, които се нуждаят."

Освен странните си обяснения, Караниколов заяви и че правителството работи по нови икономически мерки, а утре ще бъдат обявени безвъздмездни средства за микро и малки предприятия. 

Българската икономика пък щяла да започне да работи на пълни обороти, когато се възстановят "двигателите на Европа" - Германия и Франция. 

Караниколов внесе яснота и по една от другите горещи теми - кога ще се  задейства активно схемата за кредити за физическите лица, гарантирани от ББР и раздавани от търовските банки. Оказа се - такива няма да има до средата на май или цял месец след като бяха гръмко обявени.