България подготвя искане до Европейската комисия да получи възможност да използва 7-8 месеца предсрочно полагащите се европейски средства за периода от 2021 година нататък. Писмото се подготвя.

Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на инспекцията на строежа на пътя към Калотина - или магистрала "Европа", на която придружи премиера Бойко Борисов. 

По думите на вицепремиера идеята с цел по-лесно излизане от кризата, предизвиката от риска за разпространение на коронавирус и обявените срещу този риск мерки. Дончев добави, че се търси и вариант европейските пари по програмата за развитие на селските райони да се използват за подпомагане на земеделието, тъй като кризата се отразява и на този бранш.

Правителството търси баланс на изразходваните средства между тези от Европа и от държавния бюджет, обясни Дончев

Страната ни вече обяви, че се пренасочват пари от действащите в момента европейски програми за справяне с кризата заради коронавируса. ЕК разреши това. Става дума за средства, неусвоени в текущия програмен период, като резерви има по 4 оперативни програми. В края на март, когато бе обявена мярката, се говореше за освобождаване на ресурс от около 500 млн. лв. по този начин. 

Томислав Дончев отбеляза, че за момента предвидените средства за подпомагане на бизнеса са в размер на около 5-6% от БВП, а като се имат предвид и тези, които ще се отпуснат за възстановяването на икономиката, след ката пандемията отмине, ще стигнат 10-12% от БВП.

"Като гледам другите държави, изключвам тези, които могат да си печатат пари, останалите работят с подобни пакети", каза още вицепремиерът.