Провал на последния търг за емисия на държавни ценни книжа за 200 млн. лв. Новината беше съобщена късно снощи от Българската народна банка. Преотворената емисия трябваше да бъде петгодишна с падеж през началото на 2025 г. при лихва от 0,01%.

Експертите на министерството обаче са отхвърлили всички подадени поръчки. На практика проваленият търг означава, че предложените ценни книжа няма да отидат при инвеститорите, които в масовия случай са банки, застрахователни и пенсионни фондове. Причината - неизгодните условия, които самите те са поставили.

Накратко - за 100 лв. дълг е предложена средна цена от 97.45 лв., върху които да се плаща лихвата. Този отбив плюс лихвата генерират средногодишна доходност от 0,56% за инвеститорите и сериозна загуба за България. Експертите на министерството са преценили, че ако продължи аукционът и изтегли дълга, може да предаде негативен сигнал на пазара, и то само седмици преди опит да се наберат близо 4 млрд. лв. от международните пазари. 

Реално провалът не е голям проблем сам по себе си. Финансовото министерство е предпочело да проведе друг търг по друго време, защото е убедено в добрата позиция на България, че ще може да получи по-добри условия. В този смисъл ходът не е драматичен. 

От друга страна - все още не е ясно как пазарите ще погледнат на провала и дали няма да бъде поискана по-висока доходност за дългосрочните ни облигации. Вчерашните данни показаха рязко покачване на настроенията за доходността, която ще оскъпи дълга. 

Причините, разбира се, са свързани с влошената фискална позиция заради коронакризата. За сравнение - преди сривът правителството проведе два аукциона при отрицателна доходност - тоест инвеститорите плащаха на страната, за да й дадат пари. Последваха няколко покачвания, за да стигнем до вчерашното развитие. 

Въпреки недобрите условия, които МФ получи, редно е да се припомни, че последният успешен търг мина при доходност от 0,55%. Само преди няколко години пък - преди 5, България се радваше на доходност от плюс 2%. Тези сравнителни данни показват, че позицията ни е дългосрочно доста подобрена. Отказът на МФ да приеме вчерашните оферти на инвеститорите пък ще е сигнал към международните такива, които ще изкупуват нашия голям дълг след известно време.