Димитър Бербатов си припомни за един от най-тежките мигове в кариерата си на футболист пред talkSPORT. Когато през май 2011 г. Алекс Фъргюсън го остави извън 18-те на "Манчестър Юнайтед" за финала на Шампионската лига срещу "Барселона" (1:3) на "Уембли". 

"Юнайтед" бе станал шампион на Висшата лига, а Бербо - голмайстор на отбора с 20 попадения. Срещу "Барса" обаче сър Алекс заложи на Хавиер Ернандес-Чичарито на върха на атаката и Уейн Руни зад него.

Българинът не попадна и сред резервите, където единствените нападатели бяха Луиш Нани и Майкъл Оуен. Изборът на втория пред голмайстора на Премиърлийг породи доста коментари.

Фъргюсън обясняваше това с по-добрия голов нюх на Оуен. Докато в седем мача преди финала в Шампионската лига Бербатов беше без гол.

"Случи се точно преди мача. Той ми се обади и каза: Бербс, това ме убива, но се налага да се оставя извън отбора, спомня си Митко. - Просто така. Беше болезнено да го чуя, защото бях голмайсторът на тима и на Висшата лига."

"Изненадах се, бях много уверен, че мога да вкарам. Беше шок, но в крайна сметка нещата са такива, каквито са", завършва той.

Алекс Фъргюсън многократно се е спирал на това си решение - дори в една от книгите си.

"На "Уембли" оставих Димитър Бербатов извън групата и той прие това много лошо, казваше сър Алекс. - Не го заслужаваше. Нито един играч не заслужава да не играе на финал. Това е причината на треньорските семинари на УЕФА да опитваме да прокараме това да имаш право на 11 резерви."

В момента Бербатов се изявява като анализатор и често е цитиран от медиите на Острова.