1437 са положителните проби за коронавирус в България. Това съобщиха от Националния оперативен щаб. Новите положителни проби за последните 24 часа са 50. Активните случаи са 1134.

В София новите случаи са 13, а в Пловдив 11.

Новозаразените медици са 5, като общо те вече са 155.

287 заразени са в болница, 39 в интензвни отделения.

3-ма са починали, общо са вече 61.

21 са новите излекувани, като общо те вече са 243. За денонощието са направени 889 теста, като до момента общите проверки са 45 20. Това е 6158 души на 1 млн. население.

Ген. Мутафчийски заяви, че не се обсъжда масово връщане на учениците в училище. Единственото, което се обсъжда, е учениците от 7 и 12 клас да положат изпити в края на месец май.

За предстоящите почивни дни в началото на май не се обмислят някакви по-специални промени и ограничения за придвижването в страната. Остава ограничението областните центрове да се напускат само с основателна причина.

Във Видин има установени 33 медицински лица, заразени с коронавирус. Това е почти 10% от персонала във Видинската болница и може да доведе до проблем в обслужването на населението в града. Вчера от министъра на здравеопазването е изпратено писмо до други болница в района за набиране на доброволци, които да заминат за обслужване на пациенти във Видинската болницата.

"От 3 седмици настояваме пред премиера да бъде променен начинът на оповестяване на информацията, свързана със заразените с инфекцията, защото първоначалната идея беше обществото да бъде максимално информирано по този въпрос, но има и гласове, че тези брифинги носят стрес", каза още Мутафчийски.