Земетресение бе регистрирано към 14.01 ч в България. Според данни на Европейския сеизмологичен център магнитудът му е бил 4,5 по Рихтер. Епицентърът е на 13 км североизточно от Пловдив или на 135 км източно от София. 

Първоначално бе съобщено, че дълбочината на труса е била 2 км, но после данните бяха коригирани на 10 км.

"Няма данни за пострадали хора и нанесени щети след земетресението, което беше усетено на територията на Пловдив", съобщи кметът на града под тепетата Здравко Димитров - Следя отблизо обстановката в града и ако има допълнителни данни, ще бъдете информирани своевременно."

В Пловдив земетресението бе усетено силно и на ниските жилищни етажи. Придружено с тътен. 

Епицентърът на земетресението е бил в индустриалната зона между Пловдив и Раковски, сочат последни данни на БАН. В най-близкото населено място – село Стряма, няма данни за пострадали хора или нанесени материални щети, съобщи БНТ, въпреки че там трусът е усетен много силно. Хората го сравняват с мълния, а някои дори с гръм от метеорит.

В селото не са спирали електричеството и водоподаването, телефонните комуникации също не са нарушени. Работят и всички магазини. 

Според свидетелства от граждани трусът е усетен и в по-близките до Пловдив области Пазарджик и Стара Загора, но и в София, Кърджали, Мездра, дори в Плевен, Русе, Монтана и т.н. Свидетелства има и от населени места в Северна Гърция и Южна Румъния.  

Последвали са вторични трусове, но с магнитуд под 2 по Рихтер, твърдят от БАН.