С близо 20% са скочили жалбите при омбудсмана за по-малко от седмица срещу "Топлофикация София". Причината за това са високите сметки през март.

"Хората се почувстваха много несигурни и ядосани от фактурите, които получиха за март. Очакванията бяха, че намаляването на цената на природния газ ще се отрази на месечната сметка”, съобщи омбудсманката Диана Ковачева в "Събуди се" на "Нова телевизия".

Обществената защитничка заяви, че сметките през март са прогнозни, а не реални.

"Никой не е влязъл в домовете на хората, за да отчете реалното потребление. Няма никакви доказателства, че в топлия март домакинствата са увеличили потреблението на парното. Това е необосновано", подчерта тя.

Ковачева изтъкна, че трябва да се изработи план изплащане на "надвзетото назад във времето" от цената на синьото гориво.

"Затова е необходимо да стане ясно колко пари ще бъдат възстановени на всеки потребител, кога ще се случи това и как потребителите ще го усетят”, настоя тя.

Ковачева коментира и казуса с частните детски градини. Тя направи предложение родителите да не плащат за услуга, която не получават.

"Аргументът на градините, че те също трябва да се издържат, смятам, че никак не издържа на фона на родителите, които са вкъщи, за да гледат децата си", смята общественият защитник.

Ковачева се е обърнала към Народното събрание с препоръка изпитите за 4 и 10 клас да се отменят.