В публичното пространство се налага невярната теза, че след като има намаляване на цената на природния газ, обявено в началото на март, то и мартенските сметки следва да са по-ниски. Това обясни пред БНР говорителят на „Топлофикация София“ Елизабет Павлова. Само допреди месец енергийният регулатор твърдеше, че заради намаляване цената на природния газ ще поевтинее значително и отоплението. 

"Цената на природния газ е намалена от 1 април. Няма как сметките за март да бъдат калкулирани по по-ниска цена, след като консумацията е направена при по-високата цена", коментира тя и допълни, че през март винаги се получава напрежение около сметките за парно.

В предаването, в което участва Павлова, беше излъчен и разговор с доскорошния спортен журналист на БНР Теодор Черешев, който разказа, че за жилището, в което живее от 30 години, за първи път получава толкова голяма сметка за отопление - за март е получил фактура за 387 лева за топлоснабдяване. А за януари сметката му е била 289 лева.

През миналата седмица от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обявиха, че започва проверка на столичната топлофикация заради сигнали за раздути сметки за март.

"Във връзка с получени сигнали в КЕВР и публикации в медии относно завишени сметки за март 2020 г. на потребители на "Топлофикация София" ЕАД със заповед на председателя на КЕВР доц. Иван Иванов енергийният регулатор започва извънредна проверка за ценообразуването на сметките на дружеството за указания период.

В случай че в хода на предстоящата проверка бъдат констатирани нарушения от страна на топлофикационното дружество, Комисията ще предприеме предвидените в закона административнонаказателни мерки", посочиха от КЕРВ.

Според Елизабет Павлова обаче „Топлофикация София“ е най-проверяваното дружество, а сметките са изготвени по наредбата за топлоснабдяване и са следвани алгоритмите за прогнозните отчети.

Фирмата топлинен счетоводител е стъпила на реалния отчет от миналия сезон и всички разлики и колебания в сметките ще бъдат изяснени с изравнителните сметки, посочи пред БНР говорителят на дружеството.

Обществения посредник на “Топлофикация София” Деян Дянков също коментира пред националното радио, че не е коректно да се сравняват ноемврийската и януарската сметка. И според него в мартенските сметки нещата не са толкова драматични, както се представят.

"Няма толкова оплаквания за мартенските сметки", заяви Дянков.

Ако всяка сграда поиска да бъде месечно отчитана и да премине на реален отчет, догодина този разговор ще бъде в друга посока, смята Деян Дянков, според когото недоволството и съмненията за мартенските фактури идват от прогнозното отчитане на топлоенергията.

Има корекционен коефициент за енергията, консумирана през март 2020 година съобразно енергията, консумирана в сградата през същия месец на 2019 г., каза още Елизабет Павлова. Този коефициент е индивидуален за всяка отделна сграда.