Заведенията на открито ще бъдат отворени. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който оповести кои мерки, свързани с епидемията от коронавирус, ще бъдат разхлабени. В какъв точно режим ще работят заведенията предстои да се уточни.

КПП-тата около областните градове ще бъдат премахнати следобед на Гергьовден, каза още премиерът. Все пак определени места - улица, град, махала, може отново да бъдат оградени.

"С щаба нямахме обсрукции за терасите и заведенията на открито - дори една трета от заведенията да отворят, пак са работни места. По тази тема трябват много ясни правила. Вече го има в други държави. Всяко едно от тези неща важи до момента, в който се спазва, ако не - отменяме заповедта. Така че виждате не само умоляваме, действително разчитаме на дисциплината. Трябва да свикнем да живеем с този вирус. Той няма да мине поне година - две", заяви още Борисов.

Според него целта е да изчезне усещането, че светът е свършил. И хората да могат да изпият една бира, децата да изядат по един сладолед и т.н.

Разрешават се индивидуалните спортове на открито, но не състезания. По настояване на шефа на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски се отварят и плувните басейни, но при спазване на мерките.

"Всичките мерки са в полза на здравето и психиката на хората. Навсякъде дезинфекция и дистанция", каза още Борисов.

От утре инструктурите по шофиране и авиация могат да започнат работа.

"С дезинфекция и маски вътре в автомобила. Теоретичната подготовка или по интернет или ако са в зала – на дистанция", поясни Борисов. 

Няма съгласие по отношение на детските градини и яслите.

"Кунчев (главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев) и Кантарджиев (директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев) считат, че можем да ги пуснем. Ген. Мутафчийски счита, че не можем, защото децата, връщайки се от там, ще поставят на риск учителите и медицинските сестри. Ако има едно дете на 20, след няколко дни всички те ще носят вируса. Ще се приберат вкъщи и ще имаме епидемия. Аз съм съгласен с това", обясни премиерът.

Ген. Мутафчийски заяви, че няма достатъчно данни за това как ще се отрази отварянето на детските зааведения.

"Трябва предпазливо да се отнесем към отпускането на мярката по отношение на детските градини. Да анализираме ситуацията в страните, в които вече се прилага. За децата рисковете са минимални, но това е болест, която се носи от децата, но убива бабата и дядото. Като има достатъчно натрупани данни, това може да се преосмисли", обясни ген. Мутафчийски.

Тировете и бусовете, които минават транзит през България, ще бъдат облекчени по отношение на декларациите, тъй като се създават опашки.

"Ако тези мерки сработят, после ще ги разширим. Тогава ще кажем, че вече сме обучени. Само колективната дисциплина и ред могат да облекчават все повече мерките. Не сработи ли, веднага КПП-та и затваряме", предупреди Борисов. 

Утре правителството ще е готово със законопроект за санитарно извънредно положение. Борисов обясни, че думата извънредно положение създава допълнителен стрес.

"В момента колегите и юристите работят и ме уверяват, че утре сутрин ще имаме проектозакон, който да ни послужи да отменим извънредното положение. Трябва да останат мерките 60/40, социалните мерки, банковите мерки, противоепидимичните мерки. Куп неща, които след 13 май ще останат", каза още Борисов.

Той допълни, че ЕК и други премиери утре ще открият фонд срещу коронавируса, чиято цел е да събере милиарди. Ако се открие ваксина, ние ще участваме със 100 хил. евро.

"Нито една от тези мерки не е икономическа или финансова. Всички те са в полза на здравето и психиката на хората. Възможността да излязат на слънце и да подишат въздух. И на 100 % се подкрепя от щаба", обобщи премиерът.