Френско-германско-белгийски сериал, който осмива Европейския парламент и вдига завесата за невидимите му за масовата публика тайни, тръгва другата седмица по екраните в Белгия, по-късно - във Франция, а от юни - в Германия, пише днес "Гардиън".

"Парламент" (Parlement)  включва над десет 30-минутни епизода. Сценарист е французинът Ное Дебре, който е израснал в Страсбург, където е второто седалище на Европарламента.

Главен герой е Сами, политически наивен младеж, който работи като асистент на френски евродепутат. Последният не знае нищо и за ЕС и още по-малко се интересува. Старае по всякакъв начин да избягва ангажименти. Изпитва ужас от това, че трябва да говори минута и половина на заседание в комисията по рибарство.

Депутатът възлага на Сами да работи по законодателен доклад за налагане на забрана да се режат перките на уловените акули. ЕС наистина приема такъв акт през 2003. Главният герой работи за прокарването на доклада със свои колеги връстници Роуз британка и Торстен, германец.

Британската евродепутатка, за която работи Роуз еволюира от умерено евроскептична консерваторка до крайна привърженичка на Брекзит, четейки в интернет статии на Борис Джонсън, за ЕС, формата на бананите и размерите на кондомите.

Торстен обобщава смисъла на европейския проект в следното изречение: "Пичове, трябва да спрем да се бием и да работим над регламенти и друга плява". 

Действието се развива в истинските сгради на Европарламента, някои от персонажите са близки до реалните като например датската еврокомисарка Маргрете Вестагер.

Сюжетът включва машинациите, политическите интриги, изграждането на фракции в битките за прокарване на поправки в предложеното от Комисията законодателство.

Гардиън" цитира Оливие Коста, директор на европейските политически и административни проучвания в Колежа на Европа, елитната школа за обучение на европейски служители, който критикува създателите на филма, че леко са възприели евроскептични клишета, че в действителност няма толкова глупави и мързеливи евродепутати като изобразения и че никой от тях не би наел толкова невеж младеж като Сами.

"Създателите на шоуто поемат голям риск", пише Коста във френското списание "Ла Ви" (La Vie).  Според него зрителят, който не е изкушен в политиката на ЕС, ще заключи, че Европейският парламент е „хаотична институция, където некомпетентни, мошеници или националисти бъркат нещата безцелно“.

Максим Калигаро, политически съветник в Европарламента, който е съавтор на сценария, обаче казва, че "евроинституциите са човешки - за добро или за зло".